Decapiten una monja espanyola en un poblat de la República Centreafricana
La investigació apunta a un ritual per atreure la bona fortuna entre els que busquen diamants
BarcelonaUna monja espanyola ha sigut assassinada en una ciutat a l’oest de la República Centreafricana (RCA). El cos d’Inés Nives Sancho, natural de Burgos i de 77 anys, el van trobar dilluns gairebé decapitat i amb signes d’extrema violència. El cadàver era al darrere de la casa on ensenyava a cosir dones i nenes d’una petita comunitat rural a Nola, una ciutat situada a la diòcesi de Berberati, segons ha informat el Vaticà.
De moment ningú ha reivindicat l’atac contra la monja, que residia a la localitat centreafricana des del 1996 en el si d'una comunitat de les Filles de Jesús de Massac, amb seu a França. Però fonts de la investigació no descarten que el brutal assassinat estigui lligat amb el tràfic d’òrgans humans, freqüent a la regió. Els autors d’aquesta mena de crims busquen òrgans de persones blanques per vendre’ls als que practiquen sacrificis humans, molt sol·licitats per atreure la sort entre els que busquen diamants a les riques mines de la zona.
Juan José Aguirre, bisbe de la diòcesi de Bangassou, prop de la República Democràtica del Congo, ha explicat a l’agència Efe que els últims anys hi ha hagut molts atacs contra membres de la comunitat religiosa: només el 2018 van ser assassinats cinc sacerdots centreafricans, alguns dels quals treballaven en camps de desplaçats. “A un d’ells el van cremar viu i a l’altre el van metrallar 'senyors de la guerra' que tenen el suport de mercenaris, molts procedents del Níger”, va concretar Aguirre.
Diumenge a la nit, mentre dormia "un grup de malvats van treure la monja del llit i se la van endur al taller de costura per no fer soroll", va explicar Aguirre, després de conversar amb el bisbe de la diòcesi de Berberati, que va informar dels fets. "S'hi van acarnissar. El cadàver estava en molt mal estat, ple de ferides i, encara més important, degollat, pràcticament decapitat", va detallar Aguirre.
L'assassinat ha generat nombroses mostres de repulsa, com la del mateix papa Francesc, que des del Vaticà va qualificar de barbàrie l'assassinat durant l'audiència general celebrada a la plaça de Sant Pere. Va recordar que exemplificava un cas més d'una dona que servia els pobres en nom de Déu.
La monja formava part de la congregació francesa de les Filles de Jesús de Massac i vivia des de feia 23 anys a la RCA, l'únic país africà on és present aquest grup religiós compost per prop de mig centenar de religioses.
Segons ha confirmat a Efe una de les monges de la congregació, Sancho tornava cada any per vacances al convent de Massac, situat a una vintena de quilòmetres de Tolosa de Llenguadoc, i també preveia fer-ho aquest any.
Les dues guerres civils que han arrasat el país africà han deixat una enorme estela de grups armats que competeixen per controlar-ne els minerals, de diamants a or. Els conflictes, pel poder i pels recursos, alimenten el reclutament de joves que, a falta d'alternatives, troben en l’allistament als grups armats i les milícies la seva manera de viure.
La proliferació de la violència a gran escala i la magnitud geogràfica del país –4,5 milions de persones viuen en un territori com la península Ibèrica–, juntament amb la falta d’una estructura d’estat que intenten suplir les ONG i l’ONU, només posen bastons a les rodes a la pau. Després d’anys d’intents, l’executiu de Bangui acaba de signar un feble acord de pau amb 14 grups armats.