Merkel fa callar els crítics del seu partit amb alguna concessió en l'acollida de refugiats

La cancellera admet que cal reduir sensiblement la xifra d’asilats però no en posa cap topall

Merkel ha rebut uns regals en el congrés anual del seu partit. REUTERS
Isaac Lluch
14/12/2015
3 min

MunicAngela Merkel està sota més pressió que mai des que fa deu anys és la cancellera d’Alemanya. La gestió de la crisi dels refugiats és la prova més dura a la que s’ha sotmès durant el seu llarg mandat i per això el discurs que ha pronunciat aquest dilluns al congrés anual de la Unió Democratacristiana (CDU) ha estat considerat d’entrada com un dels més importants de la seva carrera política.

Si bé no s’havia d’exposar a una reelecció com a presidenta de la CDU, la votació sobre les línies mestres de la seva política d’asil podien exhibir per primer cop clarament fins a quin punt la seva autoritat en el seu propi partit està viu una erosió latent. Els vots de suport a les directrius de Merkel en matèria de refugiats han evitat, però, el pitjor escenari per a la líder alemanya.

Ja ho té això la CDU. És com una regla no escrita de la política alemanya que mentre el Partit Socialdemòcrata (SPD) prefereix situar-se en el costat del que considera raonable i correcte encara que això li costi el poder, la Unió Democratacristiana prefereix el poder i a partir d’aquí que li donin la raó. Quan es tracta de mantenir el poder, la CDU es subordina a aquest objectiu i per això el partit conservador ha tornat a aconseguir ara deixar de banda totes les picabaralles internes, al voltant del tema dels refugiats, i tancar files.

Les concessions de Merkel

Just abans de l’inici del congrés, Merkel va fer algunes concessions al sector intern més crític –les joventuts de la CDU i l’ala econòmica del partit– per no veure’s qüestionada davant el miler de delegats congregats a Karlsruhe i, molt menys, davant l’opinió pública.

Amb el vist-i-plau de la cancellera, la CDU ha endurit el to del redactat de la sol·licitud directriu en la qüestió dels refugiats. En comptes de reduir el nombre de nouvinguts, la Unió democratacristiana emfatitza ara que vol “disminuir-ne perceptiblement” aquesta xifra. A més, els controls a les fronteres s’hauran “d’intensificar, donat el cas”. Tot i aquestes assignacions, Merkel s'ha sortit amb la seva de no posar un topall màxim a l’acollida de sol·licitants d’asil, com en un principi li exigien les veus més crítiques del seu partit i dels seus aliats bavaresos de la CSU.

Merkel s'ha sentit, amb tot, reforçada. El congrés, que acaba dimarts, està transcorrent amb menys controvèrsia del que s’esperava i la cancellera ha deixat clar que no vol canviar el seu rumb. La líder alemanya ha assenyalat que la reducció de la xifra de refugiats ha d’arribar no amb mesures unilaterals nacionals sinó “en solidaritat europea i combatent les causes que originen la fugida de milers de persones”. En aquest sentit va aprofitar per recordar que s’havia de donar suport a Turquia pel seu paper clau en la crisi migratòria –la UE pagarà 3.000 milions d’euros a Ankara per millorar les condicions de vida dels refugiats.

La presidenta democratacristiana s'ha mostrat vehement en l’intent d'encoratjar el seu partit a afrontar la crisi de refugiats que “és un desafiament enorme que posa a prova els valors d’Europa”. Obrir les portes als sol·licitants d’asil que a l’estiu estaven encallats a Hongria era un “imperatiu humanitari”, ha destacat Merkel entre aplaudiments.

"Ho aconseguirem"

Un milió de refugiats ha arribat aquest any a Alemanya. Tot i precisar que la xifra de sol·licitants s’havia de reduir perquè és a la llarga insostenible fins i tot per a un país que funciona, la cancellera ha insistit que els seus compatriotes se’n sortirien amb una bona política de benvinguda: “Ho aconseguirem. Ho puc dir perquè forma part de la identitat del nostre país fer coses grans”.

Al mateix temps, Merkel va instar els nouvinguts a esforçar-se a integrar-se a Alemanya. “Les nostres lleis estan per sobre de codis d’honor i regles de tribus i famílies. Qui troba protecció a Alemanya ha de parar atenció a les nostres lleis, valors i tradicions i aprendre la nostra llengua. El 'multikulti' [multiculturalitat mal entesa] porta a societats paral·leles i es queda així com una mentida de vida. El contrari de tot això és la integració”, ha conclòs la cap del govern de Berlín, conscient que ha superat un dels discursos més difícils davant les pròpies files.

Completament diferent va semblar la situació al SPD. En el congrés de la setmana passada el vicecanceller i líder socialdemòcrata Sigmar Gabriel pensava tenir una posició molt reconfortant, però va obtenir una mala votació de suport del 74,3%.

stats