Més de 300 morts per la violència de les milícies a la República Centreafricana des de dijous
La xifra és provisional, ja que encara hi ha un nombre elevat de persones desaparegudes. La crisi al país va començar el mes de març passat, però l'últim esclat de violència ha sigut fruit de les represàlies entre musulmans i cristians
BanguiMés de 300 persones han mort des de dijous a Bangui, capital de la República Centreafricana (RC), pels atacs de milícies contra la població civil, segons ha informat la Creu Roja.
Un alt funcionari de l'organització va divulgar aquesta xifra provisional ahir a la nit, encara que el nombre de morts pot augmentar perquè continua la recerca de persones desaparegudes durant els últims dies.
"Al meu barri encara hi ha cossos tirats a terra. És complicat recollir-los. La Creu Roja encara no ha entrat a la zona i nosaltres tenim por de les epidèmies", ha explicat Quentin Ningatouloum, resident de Galabadjia Sinistré, al districte vuitè de Bangui.
La situació de la seguretat continua sent caòtica aquest dissabte a Bangui, malgrat el desplegament de tropes franceses a la ciutat, assetjada per la violència des que les milícies d'autodefensa cristianes 'Anti-Balaka' van iniciar els seus atacs i van ser repel·lides per les forces de seguretat, que tenien el suport de la milícia musulmana Séléka.
"Els assassinats continuen, els homes armats segueixen presents i cometen actes de violència a la ciutat", ha dit una autoritat local del quart districte de la capital.
Bangui oferia a primera hora la imatge d'una ciutat deserta, tot i que els soldats francesos han intensificat les seves patrulles des d'anit.
El cel de la capital va vibrar amb el so dels avions de combat de l'exèrcit francès, que van fer tasques de reconeixement sobre el terreny, segons fonts militars.
"La jornada d'avui hauria de ser decisiva. L'exèrcit francès hauria d'actuar per desallotjar els homes de Séléka que continuen els abusos en el nostre barri", va comentar a Efe Kevin Redebale, veí de la zona de Boy Rabe (nord de Bangui), que ha hagut de refugiar-se en un monestir a causa dels combats.
Els enfrontaments es van intensificar dijous passat després dels atacs dels milicians 'Anti-Balaka' –partidaris de l'enderrocat president François Bozizé–, hores abans que l'ONU autoritzés la intervenció militar de França, al costat d'una força africana, per protegir la població civil i restablir l'ordre en aquest país.
En les últimes setmanes s'han registrat xocs entre partidaris de Séléka i les milícies d'autodefensa. Els milicians cristians han atacat civils musulmans, confessió dels membres de Séléka però minoritària al país, cosa que ha provocat represàlies.
La crisi de la República Centreafricana va començar quan, el passat 24 de març, la capital va ser presa pels rebels de Séléka, que van assumir el poder al país després de la fugida de Bozizé a l'exili.