MÓN ÀRAB

El #MeToo tunisià es fa fort al carrer i a les xarxes

Multitudinària protesta contra la violència masclista

Manifestació a Tunis contra la violència masclista dissabte.
Ara
01/12/2019
2 min

BarcelonaEl hashtag #EnaZeda (traducció a Tunísia del #MeToo) inundava ahir les xarxes socials amb imatges de la potent manifestació que va viure dissabte la capital del país. Centenars de tunisians van sortir als carrers, alguns amb escombres, per exigir que “s’escombri la violència masclista”. El #MeToo tunisià viu un moment d’apogeu, malgrat que la cultura de la impunitat persisteix fins i tot en els casos que han esperonat la protesta.

Tot va arrencar amb la denúncia d’una noia de 19 anys que va penjar a les xarxes la fotografia d’un home masturbant-se dins del seu cotxe, aparcat davant de l’institut de la noia. L’home en qüestió era Zouheir Makhlouf, un polític tunisià que després de la denúncia ha aconseguit la immunitat legal al jurar el càrrec de diputat al nou Parlament del país aquest mateix mes de novembre. Makhlouf, que nega les acusacions i assegura que en realitat estava orinant dins d’una ampolla perquè pateix diabetis, s’enfrontava als càrrecs d’indecència pública, però ara la seva condició de diputat el protegeix. Tot i així, la investigació no s’ha tancat i l’advocada de la víctima assegura que tot dependrà de com el jutge interpreti la llei d’immunitat parlamentària.

“Pedofília i incest”

Però, més enllà del seu desenllaç legal, el cas denunciat per aquesta jove de 19 anys ha esperonat un moviment en què moltes altres tunisianes han compartit a les xarxes les seves experiències d’abús i assetjament sexual. Fins i tot s’ha creat un grup privat de Facebook amb el nom també d’#EnaZeda, obert per l’organització feminista Aswat Nissa (que vol dir veus de les dones ), que ja té més de 25.000 membres. Aquesta plataforma tancada ofereix a les tunisianes un nou espai segur per compartir les seves experiències. “La pedofília i l’incest estan molt més esteses del que ens agradaria admetre -explicava a la BBC Rania Said, una de les moderadores del grup de Facebook-. Moltes famílies ho amaguen i moltes altres no saben ni tan sols com han de gestionar la situació”. El grup ja ha presentat altres denúncies, com ara una contra un professor universitari al qual diverses dones del grup acusen d’assetjament.

Tunísia, de fet, té una de les legislacions més progressistes del món àrab pel que fa al dret de les dones, després que l’any passat s’aprovés al Parlament una llei contra la violència masclista que va elevar de 13 a 18 anys l’edat de maduresa sexual i que va acabar amb la norma que permetia al violador evitar la presó si es casava amb la víctima. La nova llei penalitza per primer cop l’assetjament sexual i el castiga amb fins a dos anys de presó i una multa equivalent a 1.500 euros, segons Efe.

Però la indignació generada per la fotografia de la suposada masturbació del polític ha deixat al descobert una cultura que durant anys ha normalitzat situacions d’abús o assetjament que pateixen les dones fins i tot quan encara són menors d’edat. “Sabíem que era un problema, però no érem conscients de la seva magnitud”, deia a Reuters Nawrez Ellafi, que ajuda en la campanya #EnaZeda. “Pràcticament totes les dones [a Tunísia] han experimentat algun tipus de violència, ja sigui al carrer, al metro o a dins la seva família”, deia una altra jove.

stats