La mort de dos miners encén els carrers d'una regió carbonera del Marroc

Les males condicions dels treballadors es cobren cada any desenes de víctimes

Entrada d'una de les mines  de la regió de Yerada.
Efe
30/12/2017
1 min

"A part del risc per a la seva vida a què s'enfronten aquests treballadors diàriament, no hi ha ni una família a Yerada que no tingui més d'un membre afectat per silicosi", ha explicat Mojtari a l'agència Efe.

La pneumoconiosi o silicosi sembla la "bèstia negra" dels habitants d'aquesta ciutat carbonífera, en la qual, malgrat que hi ha un centre hospitalari de la mateixa especialitat, els obrers jubilats es lamenten que els afectats per aquesta malaltia reben poques indemnitzacions.

Yerada és una ciutat obrera que va ser construïda als anys 20 del segle passat després del descobriment de jaciments carbonífers. Els habitants consultats coincideixen a dir que la zona va viure un auge econòmic i cobria un 45% de les necessitats energètiques de la resta del país.

La crisi econòmica va començar el 1998, any en què va tancar la societat Charbonnages du Maroc que operava a la zona pels costos alts i en adonar-se que li sortia més rendible importar el mineral des de fora que produir-lo.

Des de llavors, els milers de miners que treballaven a l'empresa van optar per l'èxode cap a altres regions a la recerca d'alternatives, i molts altres van preferir dedicar-se a l'extracció artesanal de mines clandestines.

Manifestació en suport als miners de Yerada.

Mines sense condicionament

stats