ÀFRICA

Mor Afonso Dhlakama, exguerriller i etern candidat a la presidència de Moçambic

El líder de Renamo deixa la formació sense nou líder a un any de les eleccions

Alfonso Dhlakama saludant simpatitzants des d'un cotxe als carrers de Maputo, en una imatge d'octubre del 2014
Ara
04/05/2018
2 min

BarcelonaAfonso Dhlakama, l'històric líder de Renamo (Resistència Nacional de Moçambic), l'antiga guerrilla i principal partit opositor, ha mort als 65 anys a Gorongosa, la regió boscosa on estava refugiat des del 2012. El diari local 'Público' ha explicat que va morir ahir a bord d'un helicòpter que el traslladava a Sud-àfrica per rebre tractament mèdic urgent, però no han transcendit les causes de la mort.

Dhlakama preveia presentar-se a les eleccions generals previstes per a l'any vinent en l'enèsim intent de Renamo de guanyar primer en guerra i després en democràcia l'etern rival de Frelimo, que governa el país des de les primeres eleccions lliures del 1994. La desaparició de l'antic guerriller deixa orfes les sigles de Renamo i la incertesa del seu futur, perquè no hi ha cap dirigent amb prou perfil i lideratge per substituir-lo. Renamo equivalia a Dhlakama des de feia quatre dècades.

En aquests 40 anys, Dhlakama havia aconseguit transformar una guerrilla en un moviment polític que, malgrat tot, ha mantingut les armes a punt. Renamo sorgeix arran del triomf de la independència de Moçambic l'any 1975 amb el suport dels règims blancs de l'antiga Rhodèsia [actual Zimbàbue] i Sud-àfrica per tenir en aquest país una barrera contra els moviments d'arrel comunista que sorgien com a forces d'alliberament nacional a la regió, com el poderós Frelimo.

Totes dues guerrilles van iniciar una guerra civil el 1977 que durant 15 anys va sembrar de mort, desplaçats i misèries el país, que encara ara no ha aconseguit refer-se de les ferides del conflicte. Dhlakama va ser un dels signants de l'Acord de Roma del 1992 juntament amb el president 'frelimo', Joaquim Chissano, després que Renamo es quedés sol, en perdre els patrocinadors veïns. Però ha sigut una pau coixa, perquè Moçambic ha viscut tots aquests anys amb tensions, conflictes armats i trencaments d'alto el foc. Com en tants altres llocs, la democràcia va suposar l'oblit de les atrocitats i crims comesos, sense judici contra els botxins ni justícia per a les víctimes.

Els analistes coincideixen que Moçambic és lluny de tornar a repetir una guerra civil, però des de Roma Renamo –Dhlakama– ha denunciat irregularitats en les victòries electorals de Frelimo i va ordenar atacs armats que l'exèrcit moçambiquès va respondre violentament contra el líder de la formació, que va patir tres intents d'assassinat. Des de Roma, govern i Renamo han signat diversos acords d'alto el foc, com el de fa quatre anys, que van permetre unes eleccions en pau.

L'any 2014 Renamo va boicotejar les eleccions municipals, però per a les de l'any vinent la formació havia decidit presentar candidatures. El 2019 el país té una tardor electoral, amb comicis locals, parlamentaris i presidencials.

stats