Els Mossos podran fer persecucions "en calent" en territori francès
Els Mossos d'Esquadra podran fer persecucions "en calent" en territori francès a partir d'aquest dimecres. Així, la policia catalana podrà perseguir suposats autors de delictes com homicidis, robatoris o tràfic de drogues tot i que els fugitius creuin la frontera. La patrulla catalana podrà arribar fins a deu quilòmetres dins de França i haurà d'avisar immediatament a les autoritats gal·les, que es faran càrrec de la investigació.
A l'Alt Pirineu i Aran això afecta bàsicament a dues comarques, Cerdanya i l'Aran. En el cas de Cerdanya, la divisió estatal de la comarca i el fet que Llívia sigui territori sota administració espanyola i estigui al bell mig de l'Alta Cerdanya permeten estirar aquests deu quilòmetres fins a pràcticament tota la comarca sota administració francesa. Així, prenent aquests deu quilòmetres de referència, els Mossos podran arribar fins a les portes de Font Romeu, ja que es troba a poc més de deu quilòmetres de Llívia. Igualment, podran arribar fins a Sallagosa, Er o Llo, ja que estan a menys de deu quilòmetres de l'enclavament. Des de Puigcerdà, passant per la Vinyola, també es podran endinsar a la vall del Querol, pràcticament fins a Porta.
Pel que fa a l'Aran, els Mossos podran fer persecucions "en calent" fins a les principals poblacions del costat de la frontera, com Sent Biat, que es troba a menys de deu quilòmetres de Pont de Rèi, o Banhèras de Luishon, que entra dins del radi, passant pel port del Portilhon. Tot plegat arriba després de l' acord a què han arribat els estats espanyol i francès, i se suma a la potestat que ja tenen els Mossos d'Esquadra, de fer el mateix en territori aragonès i valencià.
Els cossos estatals espanyols ja podien fer-ho
En declaracions a l'ACN, el conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha mostrat molt satisfet d'aquest "gran avenç", fruit de les negociacions iniciades en la Junta de Seguretat de Catalunya del juliol del 2017, continuades en les del setembre del 2018. Buch ha emmarcat aquesta fita de les persecucions transfrontereres amb altres com la inclusió de la policia catalana al CITCO. Després de mesos de reunions tècniques per elaborar un protocol específic de coordinació, es va validar la nova competència el setembre passat i el 4 de març va ser aprovada definitivament, tot i que faltava l'últim tràmit davant la Comissió Europea. No obstant això, el decret d'estat d'alarma, el confinament i el tancament de fronteres ha endarrerit la posada en marxa fins aquest 1 de juliol. Fins ara, els cossos policials francesos i de l'estat espanyol sí que podien travessar mútuament la frontera.
Les persecucions "en calent", però, només es poden fer quan, per l'especial urgència, no s'hagi pogut avisar amb antelació el cos policial del territori cap al qual s'adreça la persecució perquè se'n faci càrrec, i només quan el fugitiu hagi estat sorprès cometent delictes com assassinat, homicidi, violació, incendi provocat, falsificació de moneda, robatori i encobriment amb ànim de lucre i receptació, extorsió, segrest i presa d'ostatges, tràfic d'éssers humans, narcotràfic, infraccions en matèria d'armes i explosius, destrucció amb explosius, transport il·lícit de residus tòxics i nocius i delictes d'omissió del deure de socors arran d'un accident amb resultat de mort o ferides greus. També podran entrar en territori francès si el fugitiu s'hagués evadit mentre es trobava detingut o complint una pena privativa de llibertat.
En tot cas, els agents que facin la persecució no podran sobrepassar aquests deu quilòmetres la frontera amb França, ni interrogar la persona que segueixen, ni fer qualsevol altre tipus d'acció intimidatòria o de coacció. Cal tenir en compte també que totes les actuacions sobre la persona objecte de la persecució (detenció, instrucció de diligències, posada a disposició de l'autoritat judicial, entre altres) han de ser efectuades per les autoritats franceses.
Els Mossos sí que estan autoritzats a demanar a les autoritats policials franceses competents que es facin càrrec de la persona perseguida per determinar-ne la identitat o detenir-la; i a portar la seva arma reglamentària, però només podran utilitzar-la en legítima defensa.