El flamenc Jean Jambon veu Catalunya més preparada per la independència que Flandes
El portaveu del partit independentista Nova Aliança Flamenca -el primer partit al parlament belga- lamenta que cap partit lideri el procés sobiranista català
PradaEl portaveu del partit de centre-dreta independentista flamenc la Nova Aliança Flamenca -N-VA- a la Cambra de Representants de Bèlgica, Jan Jambon, ha assistit aquesta tarda a la Universitat Catalana d'Estiu per explicar la situació del seu país i el procés d'independència que el seu partit vol liderar. El dirigent de l'N-VA, que és el principal partit al Parlament belga -va obtenir el 40% dels vots a Flandes-, ha explicat que “el cas català és l'oposat a Flandes, ja que a Catalunya el desig d'independència és majoritari però cap partit ho lidera”, mentre que al seu país les ànsies sobiranistes creixen a mesura que els partits que les defensen les promouen, com a Escòcia. “A Flandes no hi ha manifestacions per la independència, el partit lidera el procés”, va subratllar, mentre que encara “cal capitalitzar aquest aquest desig d'independència a Catalunya”. “La societat catalana està més preparada per la independència”, ha conclòs.
Des de finals d'abril del 2010, Bèlgica viu sense govern, ja que el seu disgregat Parlament, amb l'N-VA com a primera força, ha impedit un acord. Des de fa unes setmanes, la resta de partits -un total de vuit- estan negociant un executiu que exclogui els independentistes flamencs, tot i que Jambon, indepenentment de si fructifiquen les negociacions -i en resulti un govern poc consistent- com si s'han de convocar eleccions, confia que l'N-VA millor els seus resultats en els propers comicis. “El que passi les properes dues o tres setmanes serà bàsic pel futur”, malgrat que la situació actual suposa, segons Jambon, “el final de l'Estat belga”, i ha pronosticat que “les properes eleccions seran com un referèndum”.
Un dels motius pels quals creu que Catalunya està més a prop de la independència és perquè, unit als motius socio-econòmics dels flamencs, la qüestió de la llengua i la identitat també pesa, a diferència de Bèlgica, on l'estat federal resol aquesta qüestió. En el seu cas, negocien “qüestions de política fiscal” perquè no tenen “més remei”, però quan siguin majoria faran “passos més grans”. D'aquesta manera, s'ha allunyat de la política de CiU de reclamar un pacte fiscal, tot i que ha evitat donar receptes a altres partits.