La violència de gènere pot pujar un 20% al món a causa del confinament, alerta l'ONU
Un informe alerta, a més, que 47 milions de dones poden quedar-se sense mesures anticonceptives
BarcelonaEl confinament pot tenir efectes devastadors per a les dones dels països amb menys recursos. Un informe del Fons de les Nacions Unides per a la Població alerta que el confinament a les cases, forçat per contenir la propagació del covid-19, també pot multiplicar els casos de violència de gènere.
“Sis mesos de confinament poden fer augmentar fins a 31 milions els casos de violència de gènere”, detalla el comunicat que han enviat les Nacions Unides. Segons aquestes dades, durant els tres mesos de confinament les xifres de violència de gènere podrien augmentar un 20% de mitjana als 193 països de l’ONU, una dada que té en compte també l’alt nivell de casos que no es denuncien.
Moltes dones han de passar el confinament al costat dels seus abusadors, i els problemes econòmics encara agreugen més la situació. “Durant el confinament he pogut conèixer molts casos de violència dels marits contra les dones, hi ha hagut clarament un increment –explica Ghadeer Mohammed Ibrahim Qara Bulad, que treballa amb programes d’ajuda a Síria–. “He vist dones maltractades, amb marits que s’han quedat sense feina, i que els hi peguen perquè no poden controlar els seus fills”, afegeix.
Però, a més de suportar més abusos a causa del confinament forçat amb els seus maltractadors, les víctimes d’aquest tipus de violència han vist també retallats i interromputs molts programes d’ajuda i d’acollida dels quals disposaven fins ara. Segons l’informe, aquesta desviació de recursos pot significar que fins a un terç menys dels casos s’aconsegueixin mitigar respecte de les dades actuals.
El mateix informe denuncia que la pandèmia pot deixar 47 milions de dones de 114 països sense accés a les mesures anticonceptives. Segons aquest informe, el personal de les clíniques d’aquests països no té prou recursos. En alguns casos, els pocs que tenen estan destinats a fer front al covid-19, en altres no tenen prou mesures de protecció per atendre les pacients o simplement han hagut de tancar els equipaments sanitaris. A més, moltes dones eviten anar a les clíniques per por a exposar-se al covid-19. D’altra banda, amb el tancament de fronteres les medicines i les mesures contraceptives arriben amb compta-gotes.
Segons els càlculs de les Nacions Unides, si la pandèmia s’allarga fins a sis mesos, hi pot haver més de 7 milions d’embarassos no desitjats.
2 milions més d’ablacions
Tot plegat afecta molts dels programes que l’organització tenia en marxa des de feia temps. En concret, es calcula que es poden produir més de 2 milions de mutilacions genitals femenines els pròxims anys que es podrien haver evitat.
Els efectes també seran devastadors pel que fa als matrimonis amb nenes. Els càlculs són de 13 milions de casaments amb infants els pròxims deu anys. En part, perquè l’empobriment farà que alguns pares busquin recursos econòmics casant les seves filles.
“Aquestes dades demostren l’impacte devastador que pot tenir el covid-19 amb dones i nenes”, assegura Natalia Kanem, directora executiva del Fons de les Nacions Unides per a la Població.