Nigèria i Moçambic comencen la repatriació dels nacionals pels atacs xenòfobs a Sud-àfrica
Els incidents han obert una crisi diplomàtica entre els dos grans motors econòmics de la regió
Barcelona"Cuida't, germà. Allunya't dels carrers". És l'advertència que el Kefiloe, sud-africà de 30 anys, li fa al Bento, un moçambiquès pare de tres fills d'una esposa sud-africana, i resumeix el sentiment instal·lat al país des que va esclatar l'enèsima onada xenòfoba, uns incidents recurrents que han costat la vida a una desena de persones i han deixat imatges de pillatge i robatoris als barris amb alts índexs de població estrangera. Els incidents també han originat crisis diplomàtiques entre el govern de Pretòria i els dels països d'origen dels ciutadans atacats.
Els atacs han fet que els immigrants africans visquin atemorits de ser objecte de nous atacs. Les autoritats sud-africanes han reclamat calma a la seva ciutadania, però són crides sense efecte perquè en l'imaginari sud-africà està molt arrelada la idea que els estrangers els prenen la feina i són els responsables del tràfic de drogues i la violència imperant al país. Als afores de Johannesburg s'han habilitat centres d'acollida per a immigrants.
Nigèria, com el Moçambic del Bento del principi de la informació, han criticat els atacs i la ineficàcia del govern i la policia de Sud-àfrica per contenir i aturar la violència. De fet, a Sud-àfrica l'onada xenòfoba se li girat en contra com un bumerang perquè ha hagut de tancar l'ambaixada a Nigèria i companyies de bandera sud-africana també han patit atacs en aquest país. El govern de Lagos ha començat aquest dimecres la repatriació dels seus primers nacionals que han reclamat tornar al seu país i ha organitzat vols gratuïts per facilitar-los la sortida. En els pròxims dies s'espera que fins a 640 nigerians segueixin el mateix camí.
El president de Moçambic, Filipe Nyusi, també ha manifestat la seva intenció d'iniciar la repatriació "voluntària i immediata" dels nacionals directament afectats pels atacs i ha muntat centres al costat de la frontera sud-africana per acollir-los temporalment. De moment, 400 moçambiquesos han demanat tornar a casa.
Tot i que el gran focus de violència xenòfoba ha estat a Johannesburg, la capital econòmica de Sud-àfrica, hi ha hagut diversos incidents a Pretòria i Ciutat del Cap, per exemple. Aquests actes tenen en comú que passen als barris més desfavorits del país, el gran motor econòmic de la regió. Amb una població d'uns 50 milions de persones, es calcula que hi ha dos milions d'estrangers, la majoria procedents d'altres països africans que fugen de violències i guerres o buscant una millor oportunitat per a la seva economia. Sud-àfrica és, amb el Brasil, el gran país de les desigualtats socials, on els més desfavorits, aturats o amb feines més que precàries de l'economia informal, sense formació i vivint en infrahabitatges, veuen amb recel l'arribada d'estrangers, amb qui han de competir sovint pels mateixos llocs de treball poc qualificats i les cases més deteriorades.