Nova Democràcia i el Pasok no obtenen prou escons per formar govern
La coalició de l'esquerra radical Syriza passa de 15 a 52 escons i els neonazis de l'Alba Daurada entren al Parlament per primera vegada. Cap dels partits arriba al 20% dels sufragis
BarcelonaLes eleccions gregues han deixat un país ingovernable. Amb el 99% escrutat, els dos grans partits, els conservadors de Nova Democràcia i els socialdemòcrates del Pasok, no sumen prou escons per formar govern: entre tots dos tenen el suport del 32% de l'electorat. Amb la llei electoral grega, el partit més votat obté 50 escons extres, però ni tan sols així arriben a sumar. Si es confirma el recompte, els dos partits que han defensat el pla de rescat i les polítiques d'austeritat dictades per la UE i el Fons Monetari Internacional tindran 149 escons en un Parlament de 300.
El que ha fet impossible la governabilitat és l'esfondrament del Pasok, que, de ser la força més votada s'ha quedat per sota del 14% de vots i n'ha perdut el 30%. Nova Democràcia, que era a l'oposició fins que va donar suport al govern tecnocràtic de Lukàs Papadimos, obté menys del 19% dels sufragis, un descens del 14% respecte als resultats del 2009.
La coalició d'esquerra radical Syriza és la que ha capitalitzat millor el malestar social amb la crisi i l'austeritat: queda com a segona força, per davant del Pasok (i a només 130.000 vots de Nova Democràcia), i passa de 15 a 52 escons. El Partit Comunista, que ha rebutjat la proposta d'unitat de les esquerres, manté els seus resultats històrics, que en els últims anys són al voltant del 10%, i no és capaç de rendibilitzar electoralment la crisi.
També cal destacar l'entrada al Parlament dels neonazis d'Alba Daurada, que gairebé arriben al 7% dels sufragis i es planten a l'hemicicle amb 21 escons. És el resultat del discurs de la por i l'odi a l'immigrant i de la feina de les milícies armades que s'organitzen a les ciutats i barris amb més pobresa i conflictivitat.
Nova Democràcia, com a partit més votat, rebrà l'encàrrec avui de formar govern. El més probable és una coalició a tres bandes, amb el Pasok i l'Esquerra Democràtica, una escissió del grup socialdemòcrata que s'oposava a les polítiques d'austeritat, però des de posicions pro europees. En qualsevol cas, la solidesa de la coalició seria molt feble. En cas que no hi hagués acord, i en un termini de deu dies, qui rebria l'encàrrec de fer govern seria l'esquerra radical, la segona força més votada. Si tampoc s'arribés a un pacte de governabilitat, seria el torn del Pasok, i si no es concretés un executiu, caldria tornar a convocar eleccions.
Al juny el Parlament ha d'aprovar una nova retallada d'11.500 milions d'euros per complir els compromisos amb la UE i el Fons Monetari Internacional.