El president de Xile, Sebastián Piñera, anuncia reformes per calmar les protestes
La resposta de l'exèrcit contra les mobilitzacions deixa ja almenys 15 manifestants morts
BarcelonaEl govern xilè demana "perdó". La matinada d'aquest dimecres, i davant la persistència dels manifestants, el president xilè, el conservador Sebastián Piñera, ha demanat disculpes a la societat xilena, i ha anunciat que té la intenció de presentar un paquet de reformes socials per mirar de calmar el descontentament de bona part dels xilens. "Hem rebut amb humilitat i claredat el missatge que els xilens ens han lliurat. És veritat que els problemes s'acumulaven des de fa moltes dècades i que els diferents governs no van ser ni vam ser capaços de reconèixer aquesta situació en tota la seva magnitud. Reconec i demano perdó per aquesta manca de visió ", ha admès Piñera en una compareixença a la televisió nacional.
Tot plegat gairebé una setmana després que una gran part de la població xilena sortís als carrers per clamar contra l’increment del preu del metro anunciat per l’executiu: un augment de 30 pesos, fins a situar-lo en 830 pesos –un euro al canvi– per bitllet, una tarifa desorbitada si es té en compte que el sou mitjà en prou feines arriba als 500 euros mensuals. Però la pujada del bitllet de metro només va ser la gota que va fer vessar el got d’un malestar generalitzat per la creixent desigualtat social, que ha fet que la població perdi qualsevol expectativa de millora.
L'anunci de Piñera, sobretot, s'ha centrat en el sistema de pensions. El mandatari ha anunciat un increment "immediat" d'un 20% de la Pensió Bàsica Solidària i d'un altre 20% en El Aporte Previsional Solidario. També ha proposat una llei a partir de la qual l'estat cobriria part de les despeses de tractaments mèdics d'elevat cost.
Ara, s'haurà de veure si aquestes mesures són suficients per als manifestants i, per tant, si són efectives per aturar els dies de tensió i protestes al país llatinoamericà. En principi, aquest dimecres hi ha convocada una vaga general arreu de Xile que, de moment, no ha sigut desconvocada.
Morts, ferits i detinguts
El balanç de víctimes de la contundent resposta a les manifestacions antigovernamentals que des de dijous de la setmana passada sacsegen Xile és el reflex dels moments de tensió i incertesa que viu el país llatinoamericà. Ahir, el mateix govern del president Sebastián Piñera va reconèixer que el nombre de morts ja arriba a 15 persones, tres de les quals per trets dels militars i una altra atropellada per un camió de l’exèrcit, que des de l’inici no ha dubtat a reprimir durament les concentracions i, segons els opositors, de manera desproporcionada.
La resta, i segons la versió oficial, van perdre la vida en incendis provocats durant pillatges, principalment en botigues i centres comercials. El nombre real de ferits és fins ara una incògnita: es parla de centenars. Ahir, l’Institut Nacional de Drets Humans advertia d’almenys una vuitantena de ferits de bala. Mentrestant, la xifra de detinguts supera les 2.600 persones. Les protestes, que s’han escampat per diversos punts del país, són especialment multitudinàries a la capital, Santiago, que continua sota control militar i amb estricte toc de queda. De nit, els militars ocupen els carrers i obliguen els ciutadans a tancar-se a casa. “Aneu cap a casa, aneu cap a casa”,criden els uniformats. Part del transport públic de la capital, especialment el metro, continuava ahir bloquejat, i l’aeroport és un altre dels punts calents, amb diversos vols cancel·lats.
Crit a la calma del govern
El moviment, majoritàriament pacífic, ha suposat, molt probablement, el desafiament més gran que viu la política xilena des del retorn a la democràcia el 1990. I, malgrat l’intent del govern de normalitzar la situació i llançar missatges d’unitat i tranquil·litat, sembla que els aldarulls van per llarg. Ahir a la tarda, milers de persones van ocupar, per cinquè dia consecutiu la plaça Italia de Santiago, que s’ha consolidat com l’epicentre del moviment, en què els joves tenen un paper clau.
Ahir el subsecretari de l’Interior xilè, Rodrigo Ubilla, va tornar a evidenciar el desig de minimitzar la gravetat de la situació. “Les ciutats estan recuperant la normalitat i les forces armades continuaran treballant per garantir la seguretat”, va apuntar el representant de l’executiu, que va advertir que continuaran “condemnant aquestes persones que utilitzen la violència amb la finalitat d’aconseguir violència pura i dura per reivindicar causes que no ho justifiquen”.