Internacional26/07/2017

Noves sancions dels Estats Units a Rússia

La mesura de la cambra baixa nord-americana podria impedir la normalització de les relacions entre els dos països

Agències
i Agències

Washington / MoscouMoscou ha lamentat aquest dimecres l'aprovació, a la cambra de representants dels Estats Units, d'un projecte de llei que inclou noves sancions contra Rússia. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha advertit que es tracta d'una notícia "molt trista" per al futur de les relacions bilaterals entre els dos països i ha afegit que és "igual de lamentable" per al dret i les relacions comercials internacionals.

La cambra baixa nord-americana, de majoria republicana, va aprovar ahir, amb 419 vots a favor i tan sols 3 en contra, una iniciativa legislativa que limiti la capacitat del govern de Donald Trump per aixecar les mesures restrictives contra Rússia, l'Iran i Corea del Nord, i amb l'objectiu de poder augmentar-les encara més. El president del Comitè d'Afers Exteriors de la cambra de representants, Ed Royce, va valorar positivament la mesura: "Aquesta supervisió és necessària i apropiada. De fet, la Constitució autoritza el Congrés per regular el comerç amb els altres països".

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Trump estava avaluant la possibilitat de diluir les sancions contra el Kremlin per millorar les relacions amb Moscou, tal com ja havia anunciat durant la campanya electoral. No obstant això, la decisió de la cambra baixa, que tiraria endavant si el Senat també l'aprovés, suposaria noves sancions a Rússia no només per la seva suposada ingerència en les eleccions presidencials del 2016, sinó també per les seves accions militars a l'est d'Ucraïna i l'annexió de Crimea del 2014. La llei preveu, a més, sancionar russos implicats en violacions dels drets humans, responsables de ciberatacs i individus que hagin subministrat armes al règim sirià.

Les futures relacions, en perill

Moscou ha especificat que no farà cap valoració sobre la mesura "mentre sigui un projecte de llei", però el viceministre d'Afers Exteriors rus, Serguéi Riabkovg, ja ha dit que les noves sancions dels Estats Units podrien impedir la normalització de les relacions bilaterals. El viceministre ha recordat que Rússia ja havia advertit en diverses ocasions que "aquest tipus d'accions no quedarien sense resposta". Tot i que Riabkovg ha alertat del perill que pot suposar Washington, ha assegurat que "seguiran treballant per trobar compromisos entre Rússia i els EUA en assumptes importants com la lluita contra el terorisme i la proliferació d'armes d'extermini".

Cargando
No hay anuncios

Reaccions internacionals

El fet que la iniciativa legislativa ja hagi superat el primer obstacle ha creat força alarma a escala internacional. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha criticat la mesura i ha assegurat que actuarà "en qüestió de dies" si les sancions perjudiquen indirectament els interessos de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

A través d'un comunicat, Brussel·les ha alertat que "'Els Estats Units primer' no pot significar que els interessos europeus són els últims". A més, aquestes restriccions podrien tenir efectes col·laterals en el sector energètic europeu, ja que el text legislatiu nord-americà planteja "la imposició de sancions a qualsevol companyia, fins i tot a les europees, que contribueixin al desenvolupament, manteniment i modernització o reparació de les infraestructures russes per a l'explortació d'hidrocarburs".