Benvingut, Mr. Obama!
Nairobi es posa 'guapa' per rebre unes poques hores el president Obama
NairobiNingú coneix Luis García Berlanga a Kènia, però la capital d'aquest país sembla estar interpretant el guió de la seva 'Bienvenido, Mister Marshall' per rebre al president dels Estats Units, que el proper dia 25 passarà fugaçment per una ciutat de disfresses i decorats .
La visita de Barack Obama a Nairobi, que no superarà el temps necessari per a deixar de comptar per hores, ha generat una expectació semblant a la que va suscitar la comitiva del Pla Marshall al seu pas per Villar del Río fa 62 anys, en el conte que també van imaginar Miguel Mihura i Juan Antonio Bardem.
Però només entre els governants, obsessionats per l'orgull d'una ciutat que no existeix. Els governats, emparats en un justificat escepticisme i en permanent posat al final de la cua, miren de reüll i intenten protegir el poc que queda en les seves butxaques.
Algunes parts de la ciutat -les que previsiblement travessarà el comboi presidencial- estan experimentat una brutal transformació que ha comportat elements urbans estranys per a una capital aliena a qualsevol tipus de planificació, com les voreres.
Mister Barack Obama, idolatrat al país on va néixer el seu pare, aterrarà a l'aeroport internacional Jomo Kenyatta, on trobarà un gran cartell amb el seu rostre i un 'Welcome' (Benvingut, en anglès) com el que va penjar el petit poble sorià per donar la benvinguda als "americans".
Després, el seu cotxe, el "tanc sobre quatre rodes" que fascina mig món i que té el seu propi hashtag a Twitter (#cadillacone), es dirigirà al centre de la ciutat, on trobarà un asfalt ferm, enllumenat públic, neteja i jardineria , miracles obrats en els últims dos mesos.
Els treballs d'embelliment, que tot i la primerenca confirmació oficial de la visita van començar molt tard i tots alhora, continuen cada dia a les sis del matí i es perllonguen fins avançades hores de la nit.
El govern va posar en marxa un pla especial de contractació per a les obres de condicionament, destinat principalment als joves. El salari és de 500 xílings al dia, uns 4 euros.
El que no trobarà Obama en el seu camí entre les diferents institucions públiques seran les persones que viuen al carrer. Els sensesostre han estat expulsats, i ningú diu ni sap on.
El comboi arrencarà de nou, previsiblement cap al fabulós complex que Nacions Unides té en un dels barris residencials més exclusius, on se celebrarà la jornada clau de la Cimera Mundial d'Emprenedors, pretext oficial de la primera visita d'un president nord-americà a Kènia.
En la ficció de Villar del Riu van col·locar façanes de cases andaluses per assegurar la imatge més tòpica d'Espanya, perquè això era el que més agradava als americans, defensava Manolo Morán, l'arquitecte de la idea. En la realitat de Nairobi intenten tapar els desastres quotidians amb imatges d'un país imaginari.
El Govern va al·legar que totes aquestes obres, que col·lapsen diàriament bona part de la ciutat, formen part d'un pla integral dotat de 50 milions de xílings (uns 450.000 euros) aprovat abans que es conegués la visita.
No obstant això, després d'aquestes justificacions, Evans Kidero, governador del districte de Nairobi, va aclarir dubtes: "Els ciutadans han de ser pacients, és una visita d'alt perfil. Sabem que està fent la vida més difícil, però el món tindrà els ulls posats en nosaltres i hem de donar una bona imatge ".
Hi ha la sospita generalitzada, per abundància de precedents, que moltes de les obres no aguantaran mínimament el pas del temps o seran abandonades sense rematar.
També es percep la resignació que, un cop més, serà el poble qui sufragui la vanitat dels seus governants. Només que, a diferència de Villar del Río, aquí no s'accepten gallines o sacs de patates com a pagament als excessos