L'OMS declara l'Ebola del Congo com a emergència internacional

L'alerta desaconsella tancar les fronteres i restringir els viatges a la zona afectada

Una sanitària congolesa administrant una dosi de vacuna de l'Ebola a una nena, en un centre mèdic de la ciutat de Goma
Ara
17/07/2019
2 min

BarcelonaGairebé un any després que esclatés el brot d'Ebola al nord-est de la República Democràtica del Congo, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest matí l'epidèmia com "una emergència sanitària d’avanç internacional". La situació és crítica perquè no s'ha aconseguit aturar la propagació del virus, però amb tot l'organisme internacional ha desaconsellat que els països veïns tanquin la frontera.

La decisió l'ha pres després d'escoltar els experts aplegats al Comitè d'Emergència, reunits després que dimarts es notifiqués la mort del primer malalt d'Ebola a Goma, capital de la província de Kivu del Nord, situada a 350 quilòmetres al sud de l'epicentre del brot. Goma és una ciutat on viuen més d'un milió de persones i és un important nus de comunicacions i de comerç regional, perquè és a la frontera de Ruanda i a la vora del llac Kivu. "El cas a Goma podria ser potencialment un punt d'inflexió en aquesta epidèmia", ha dit el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha afegit que suposa "una porta d’entrada a la regió i al món".

L'OMS ha aclarit que no recomanaria cap restricció de viatges o de comerç amb la República Democràtica del Congo per evitar castigar la ja de per si dèbil economia del país i perquè llavors s'obligaria la població a fer servir els passos fronterers "informals i sense control". Les autoritats han instal·lat centenars de llocs de vigilància on es pren la temperatura de la gent per si presenta símptomes de febre, hemorràgies o diarrees. L'Ebola no s'encomana durant el període d'incubació, que pot anar d'un a 21 dies des del primer contacte amb el virus, i, per tant, fins que no apareixen els símptomes no és una malaltia contagiosa.

Actualment l'expansió de l'Ebola arriba a un radi de 500 quilòmetres en un país en què les distàncies són enormes. El risc és que la zona central de l'epidèmia és a prop de Ruanda i d'Uganda, un país on ja s'han detectat casos positius en una mateixa família de congolesos que van creuar la frontera. Una dona i el seu net van morir.

Aquest dimecres l'alarma s'ha disparat perquè s'ha sabut que una dona congolesa va vomitar en un mercat ugandès dies abans de morir d'Ebola al seu país d'origen. L'OMS ha assegurat que té controlades i en vigilància una vintena de persones que eren a prop de la dona, que ja estan rebent la vacuna.

Des de l'1 de juny de l'any passat el brot s'ha cobrat 1.673 vides, dos terços dels contagiats, segons l'OMS.

El govern del Congo "ho està fent bé", ha afirmat Tedros de l'OMS, que també ha reclamat als països donants afanyar-se a fer efectives les partides de cooperació compromeses per fer front a l'emergència. Les autoritats locals estan duent a terme una exhaustiva campanya de vacunació per intentar frenar la propagació del virus però l'organisme internacional ha admès que s'està quedant sense estoc de les dosis fabricades per la farmacèutica Mercks.

stats