L''Open Arms' auxilia una pastera en la seva tornada al Mediterrani

Les autoritats italianes es fan càrrec d'11 de les 55 persones salvades per l'ONG badalonina

Els migrants a bord del vaixell 'Open Arms' aixequen els braços minuts abans d'arribar al port de Barcelona aquest dimecres
Ara
30/06/2019
3 min

BarcelonaAl cap de poques hores d'arribar a aigües internacionals davant de la costa de Líbia, el vaixell 'Open Arms' ha localitzat una fràgil embarcació de fusta a la deriva amb 55 persones a bord i ha avisat les autoritats italianes per demanar ajuda, ja que 11 dels nàufrags necessitaven assistència mèdica. L'embarcació havia sortit feia tres dies i els passatgers, entre els quals hi ha almenys quatre nadons i tres dones embarassades, patien de deshidratació per la falta d'aigua i les altes temperatures que han hagut de patir durant tot el temps que han estat navegant rumb a Europa.

El grup d'11 persones ja és a Sicília per rebre atenció mèdica i la resta d'integrants de l'embarcació ho faran en les pròximes hores al port de Pozzalo, custodiats per patrulles de la guàrdia costanera i de duanes.

En un principi, el vaixell de l'ONG badalonina ha informat a través de les xarxes socials que havia albirat una embarcació casolana amb unes 40 persones, però finalment en són 55. "Els hem atès i hem activat les administracions pertinents perquè se'n fessin càrrec. Ara els escorten fins a Lampedusa", conclou el missatge, sense donar més detalls.

La missió de l''Open Arms' és la primera des que els seus responsables van decidir tornar a navegar pel Mediterrani central per socórrer nàufrags, malgrat les advertències en forma d'amenaces que no ha parat de llançar el vicepresident i ministre de l'Interior, l'ultra Matteo Salvini, que no li tremolarà la mà amb les ONG humanitàries, a les quals acusa sense cap prova de col·laborar amb les màfies de tràfic de persones si traspassen la línia de les seves aigües territorials.

Però el fundador de l'ONG badalonina, Oscar Camps, va respondre que no pensa quedar-se atracat en un port, com li va ordenar el govern espanyol per impedir que faci missions de rescat, mentre el drama migratori continua i la gent mor ofegada. "De la presó se'n surt; del fons del mar, no", va dir Camps, alhora que va retreure la mà dura de Salvini i dels que li permeten que bloquegi els ports italians per atracar els nàufrags necessitats d'un lloc segur.

Salvini ha continuat aquest diumenge escopint a través de les xarxes socials els seus missatges en contra dels rescatadors al Mediterrani que veuen a Itàlia com aquest port per atracar i ha tornat a amenaçar que perseguirà el que anomena com a "delinqüents" amb la presó.

La comandant del vaixell de rescat 'Sea Watch 3', Carola Rackete, detinguda al desembarcar per la força a Lampedusa el 40 migrants que havia rescatat, forma part d'aquest grup d'enemics que s'ha forjat Salvini. La capitana no ha parat de rebre mostres de suport des de tots els racons de la Unió Europea, fins al punt que el ministre italià ha saltat afirmant que si els francesos aplaudeixen l'acció de l'alemanya la pròxima vegada indicarà als vaixells de rescat que "posin rumb cap als ports de Marsella i Niça".

Queixa de l'alcalde de Lampedusa

Lampedusa, una illa a poques milles de les costes líbies, torna a ser el punt desitjat per a l'arribada de les barcasses que es llancen al mar. Ahir dissabte hi van arribar 17 tunisians en una pastera. L'alcalde de la ciutat, l'excomunista Totó Martello, assegura que a l'illa han desembarcat en els últims dies 200 persones sense cap problema per part de les autoritats, que només intenten bloquejar les operacions de les ONG internacionals de rescat, ha afirmat.

stats