NICARAGUA

El govern de Nicaragua carrega contra les ONG i els mitjans per silenciar les crítiques

Activistes i veus destacades de l’esquerra llatinoamericana denuncien l’atac del sandinista Daniel Ortega contra mitjans de comunicació i ONGs

Policies antiavalots carregant contra periodistes dissabte a Managua.
Ara
16/12/2018
1 min

BarcelonaActivistes i veus destacades de l’esquerra llatinoamericana denuncien l’atac del govern de Nicaragua contra mitjans de comunicació i ONGs. El govern del sandinista Daniel Ortega, que ha reprimit durament protestes socials al carrer des de l’abril, està intensificant la pressió per silenciar les veus crítiques. Des de dijous passat, policies armats ocupen la redacció d’ El Confidencial, un dels principals mitjans independents del país, que denuncia agressions policials contra els seus periodistes i parla d’“estat d’excepció”. El director del grup de mitjans afectats és Carlos Fernando Chamorro, fill de l’expresidenta Violeta Barrios (1990-1997). També la seu del Centre Nicaragüenc de Drets Humans (Cenid) ha sigut ocupada per la policia en l’intent d’Ortega de mantenir-se al poder.

Béns confiscats

Els diputats progovernamentals van acordar la setmana passada suspendre la personalitat jurídica de nou ONG i mitjans als quals el govern acusa de “participació activa” en atacs terroristes i crims d’odi i de col·laborar en un intent de cop d’estat contra el règim sandinista. La policia va començar ahir a confiscar els béns i actius de les organitzacions il·legalitzades.

La poeta i escriptora nicaragüenca Gioconda Belli considera que Ortega i la seva dona i vicepresidenta, Rosario Murillo, imposen una “revenja política” contra les entitats que han denunciat el govern “des de fa molts anys, d’abans de la revolta del 18 d’abril que ha motivat aquesta cacera iniqua”. La Societat Interamericana de Premsa també ha rebutjat l’assalt a la redacció d’ El Confidencial i l’ha qualificat de “greu atac a la llibertat d’expressió”. Des de l’abril les protestes contra Ortega han deixat entre 325 i 545 morts, segons les entitats de drets humans. La xifra oficial és de 199.

stats