Theresa May obre campanya erigint-se com l'única líder

Nou diputats laboristes desobeeixen Corbyn i voten en contra de l'avançament de les eleccions

El ple del Parlament britànic durant la votació per validar els comicis anticipats.
Quim Aranda
19/04/2017
4 min

LondresDels tretze diputats que aquest dimecres ha votat al Parla­ment de Westminster en contra de la convocatòria electoral avançada que va anunciar dimarts la primera ministra britànica, Theresa May, nou pertan­yen al Partit Laborista. Gairebé tres dotzenes més d’entre els laboristes s'han abstingut, sumant-se a l’actitud dels parlamentaris del Partit Nacional Escocès (SNP), que no s’han afegit a la moció defensada per la 'premier', i que durà a la celebració d’eleccions generals el 8 de juny.

Una vegada més, els díscols laboristes han demostrat que les esquerdes que dessagnen el partit dirigit per Jeremy Corbyn, que havia ordenat votar a fa­vor de la convocatòria, no semblen tancar-se ni quan està a punt de començar una campanya electoral que pot suposar un sotrac profund per a l’oposició si es confirmen les enquestes, que mostren una distància d’entre 18 i 20 punts en relació amb la intenció de vot dels 'tories'. Si les urnes reflectissin tanta diferència, el laborisme podria perdre fins a un terç dels actuals 229 diputats.

La primera ministra saluda en un acte que ha servit de tret de sortida a la seva campanya electoral, a Bolton.

Suport unànime

La decisió dels dissidents laboristes i la dels nacionalistes escocesos ha estat del tot testimonial, però. Perquè Theresa May ha aconseguit un suport aclaparador a la seva proposta: 522 vots a favor de celebrar eleccions i només els esmentats tretze en contra. Supera així, a bastament, el llindar legal dels dos terços per avortar la legislatura, que es clourà oficialment la mitjanit del 2 de maig.

Jeremy Corbin surt de casa seva.

Encara que la direcció del Partit Laborista ha confirmat que tots els actuals parlamentaris podran concórrer a les eleccions sense necessitat de passar per una selecció de primàries –com hauria estat el cas si els comicis no s’haguessin avançat–, un nombre creixent de diputats de la formació ja han anunciat que no s’hi presentaran. De moment, gairebé una desena.

Aquestes renúncies a continuar fa que alguns mitjans de comunicació, hostils o molt hostils a Corbyn en particular i al laborisme en general, transmetin la sensació de fugida del vaixell abans de l’enfonsament. En aquest sentit, la portada de l’edició impresa del 'The Sun' d’avui és exemplificadora del destí que molts tabloides desitgen al partit. En un dels titulars de la primera pàgina hi diu: “Les eleccions avançades de la primera ministra acabaran amb el laborisme”.

Portada de 'The Sun' sobre l'anunci de l'avançament electoral.

Corbyn, però, sembla disposat a plantar batalla i aquest dimecres ja ha fet un primer acte electoral a Croydon, al sud de Londres, i demà en protagonitzarà un altre al centre de la capital britànica.

El que avui ha quedat en evidència durant l’habitual debat de la sessió set­manal de control dels dimecres, i en la posterior intervenció de defensa de la moció d’avançament de les eleccions, és l’estratègia amb què la 'premier' May vol aparèixer davant de l’opinió pública i la imatge amb què vol presentar el líder de l’oposició. Ho ha resumit en un moment de la seva intervenció: “Es tracta de triar entre un fort lideratge i un líder que no compta amb el suport de molts dels seus parlamentaris", ha afirmat, mentre assenyalava els bancs a l’esquena de Corbyn.

El laborista ha contraatacat afirmant que si Theresa May està tan segura del seu lideratge, “i si tan orgullosa està de l’acció del seu govern, ¿per què no vol participar en debats televisats?”. És el flanc que, poc abans de la votació de la moció que fa possible les eleccions, ha quedat al descobert en les files 'tories'. Perquè la cadena de televisió ITV ha anunciat que programarà debats entre els principals líders dels partits, amb independència que Theresa May hi participi o no. La BBC també farà debats.

De fet, hores abans del comunicat d’ITV, la primera ministra ha confirmat que no pensa prendre part en cap. “Debato cada dimecres amb el líder de l’oposició i em dedicaré a picar porta per porta per tot el país per fer-ho amb els electors i parlar sobre el futur del nostre país”, ha assegurat al programa 'Today', de BBC Radio 4.

Sturgeon atén la premsa amb els diputats de l'SNP, davant de Westminster.

D’altra banda, qui sí que ha fet acte d’afirmació i d’unitat entorn el seu partit ha estat la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, que s'ha desplaçat fins a Londres per deixar-se fotografiar al costat de la cinquantena llarga del grup de parlamentaris independentistes i fer etzibar un clar advertiment als 'tories' i a Downing Street: “Si el Partit Nacional Escocès guanya les eleccions a Escòcia, aleshores l’intent de May de bloquejar el segon referèndum per la independència ”.

stats