El trumpisme assalta el Capitoli

Una marea de seguidors del president entren al Congrés per impedir la confirmació de Joe Biden

Partidaris de Donald Trump assalten el Capitoli
Carlos Pérez Cruz
07/01/2021
4 min

WashingtonLa primera potència mundial, l’autoproclamat far de la democràcia, ha viscut aquest dimecres hores d’incertesa després que desenes de milers de seguidors de Donald Trump envoltessin i assaltessin els terrenys del Congrés de Washington. Com a mínim desenes van aconseguir entrar a l’edifici trencant vidres i forçant les portes. Sense oposició inicial dels membres de seguretat del Capitoli, es van passejar pels passadissos, van entrar en despatxos dels congressistes -on diversos es van fotografiar- i fins i tot al Senat i a la Cambra de Representants, desallotjada minuts abans. Aproximadament tres hores després de l’inici de l’assalt, els reforços policials van ajudar a recuperar el control de l’edifici i del seu voltant. Abans, el vicepresident Mike Pence va ser evacuat i els congressistes van haver de buscar refugi.

A l’interior del Capitoli es van sentir trets i als congressistes se’ls va demanar que es posessin màscara per protegir-se dels gasos lacrimògens utilitzats contra els assaltants per la policia. Almenys una dona ha mort i la policia ha confirmat tres morts més en circumstàncies que no s'han explicat.

A més, la policia va desactivar un artefacte explosiu casolà a la seu nacional del Partit Republicà a Washington. Els governadors dels veïns estats de Maryland i Virgínia van enviar contingents de la Guàrdia Nacional. L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, va decretar un toc de queda a partir de les sis de la tarda, la mitjanit a Catalunya.

La policia del Congrés es va veure incapaç d’aturar l’assalt d’una multitud de fidels a Trump, que prèviament els havia encoratjat en un míting perquè marxessin cap a l’edifici a protestar contra el que el president insisteix, sense cap tipus de prova, que és un frau electoral que li impedirà seguir quatre anys més a la Casa Blanca. En aquells moments se celebrava al Capitoli l’inici de la sessió conjunta de les dues cambres amb la qual els congressistes havien de donar lectura als resultats del Col·legi Electoral per confirmar la victòria demòcrata. Era l’últim tràmit, doncs, abans de la presa de possessió de Joe Biden el 20 de gener. Històricament s’havia resolt en minuts, però aquest any estava previst que es prolongués hores, després que diversos congressistes i senadors republicans es coordinessin per objectar alguns dels resultats. Un exercici polític teatral destinat al fracàs i a complaure Donald Trump i la seva base, a qui el president va fer creure que podia servir per guanyar les eleccions.

“Voreja la sedició”

Mentre el país assistia atònit a les imatges de l’assalt al Congrés, el president electe Joe Biden va comparèixer des de Wilmington. En el seu missatge, després del qual no va admetre preguntes, va definir els esdeveniments com un “assalt sense precedents”. Sense arribar a qualificar-lo de cop d’estat, Biden va assegurar que l’atac contra el Capitoli “voreja la sedició”. “Assaltar el Capitoli, destrossar finestres, ocupar despatxos i amenaçar la seguretat dels càrrecs electes no és protesta, és insurrecció”. A més, va apuntar directament contra Donald Trump subratllant que “les paraules d’un president compten”. Li va demanar que es dirigís a la nació a través de la televisió per “complir el seu jurament, defensar la Constitució i demanar la fi d’aquest setge”.

Lluny d’estar a l’altura del moment, Donald Trump va gravar un breu vídeo des dels jardins de la Casa Blanca que va compartir a les xarxes socials. El republicà va demanar als manifestants que marxessin a casa. Les seves primeres paraules van ser, però, per insistir en la falsedat que les eleccions que va perdre enfront de Joe Biden han estat fraudulentes. “No podem caure en el joc d’aquesta gent”, va assegurar el mateix Trump que abans s’havia dirigit a la seva base per fer-li creure que la seva sort depenia del que passés al Congrés. “Us estimem”, va dir el mandatari a la marea d’assaltants. El seu advocat personal i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, es va referir a ells com a “patriotes”.

Marcant distàncies, el vicepresident Mike Pence va publicar un missatge per demanar la fi de la violència. “La protesta pacífica és el dret de cada nord-americà però aquest atac al nostre Capitoli no serà tolerat i aquells que estiguin involucrats seran perseguits amb tot el pes de la llei”. Trump havia posat Pence al centre de la diana intentant pressionar-lo perquè impedís l’aprovació pel Congrés dels resultats electorals. La Constitució concedeix al vicepresident un paper merament protocol·lari i el mateix Pence ho va fer saber mitjançant una carta minuts abans que comencés la sessió. Amb el Congrés sota assalt, el primer tuit de Trump va ser per atacar el seu segon, de qui va dir que “no ha tingut prou valentia per fer el que hauria de fer per protegir el nostre país i la nostra Constitució”. La mateixa que ahir Donald Trump i els seus fanàtics van atacar.

Mentrestant, la Unió Europea seguia els fets amb preocupació i el ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, cridava des de Twitter el president dels EUA, Donald Trump, a "acceptar finalment la decisió dels votants nord-americans i deixar de trepitjar la democràcia".

stats