DISTENSIÓ ENTRE LES DUES COREES
Internacional28/04/2018

Un pas de gegant per a la pau

Els líders coreans es comprometen a treballar per la “desnuclearització” i la fi oficial de la guerra

Clara Maseras
i Clara Maseras

PequínLa primera trobada de la història en territori sud-coreà entre els líders de Pyongyang i Seül va finalitzar ahir amb una declaració conjunta que també es pot considerar històrica. Els dos mandataris es van comprometre a treballar per la completa desnuclearització de la península coreana, reduir l’armament convencional i promoure una pau duradora. La declaració no podia incloure millors intencions. I Kim Jong-un i Moon Jae-in no es van poder mostrar més afables davant les càmeres: semblaven amics de tota la vida. La seva imatge junts també quedarà per a la història.

La reunió d’ahir va ser tot un recital de gestos planificats per mostrar el principi d’una nova etapa i la bona sintonia entre els dos líders. A primera hora del matí, Kim Jong-un es va convertir en el primer líder nord-coreà a creuar la línia de l’armistici, la frontera militar que divideix les dues Corees. Feia la seva aparició en una limusina envoltada de guardaespatlles corrent a pas lleuger, una imatge que evocava la del seguici de seguretat del president Donald Trump.

Amb pas decidit, Kim Jong-un es va dirigir a la línia que separa els dos països, on l’esperava un somrient Moon Jae-in. Els dos mandataris es van donar la mà i van intercanviar unes quantes paraules abans que Kim fes història i trepitgés sòl sud-coreà. Els dos líders van posar davant de les càmeres un instant i després, en un aparent gest informal i fora del protocol, Kim també va convidar Moon a creuar la frontera i trepitjar sòl nord-coreà. I així ho va fer Moon, agafat de la mà de Kim.

Es pot dir que en pocs mesos s’ha passat d’estar a la vora d’una guerra nuclear a aconseguir un suposat enteniment entre els dos països i, el que és més important, un compromís conjunt. Els dos mandataris es van comprometre a treballar per construir “una pau permanent” i escriure un nou capítol en la història de la península de Corea. Les conclusions de la trobada es van plasmar en el que s’ha batejat com la Declaració de Panmunjom, en referència al poble sud-coreà on es va celebrar la trobada. La declaració està plena de promeses ben intencionades, encara que de poques precisions.

Els líders de Corea del Sud i del Nord van acordar que treballaran conjuntament per aconseguir la desnuclearització “completa” de la península coreana. Els dos països reconeixen que les mesures anunciades per Pyongyang de suspendre les proves nuclears i de míssils “són molt significatives i crucials”, però no avancen com es concretarà l’eliminació de les armes nuclears, ni en quin termini. Aquesta part és la que caldrà negociar en la futura reunió entre Kim Jong-un i Trump.

Cargando
No hay anuncios

La declaració confirma la voluntat de Seül i Pyongyang de girar full i tancar el capítol de la Guerra Freda. Per això s’han compromès a treballar per signar un tractat de pau aquest mateix any que substitueixi l’armistici present. En l’actualitat les dues Corees continuen tècnicament en guerra. Per aconseguir-ho impulsaran el diàleg entre els dos països, els Estats Units i la Xina, ja que l’armistici que va posar fi al conflicte de Corea el van signar Corea del Nord, la Xina i els Estats Units, en representació de les Nacions Unides. En conseqüència, l’acord de pau també l’han de signar aquests països.

La reunió entre els dos líders coreans es va celebrar a la Casa de la Pau de Panmunjom. Kim i Moon van plantar un arbre i van passejar plegats, i no van mostrar cap inconvenient a deixar-se fotografiar. El dia va finalitzar amb un banquet de gala.

La Xina va qualificar la històrica reunió com un gran pas per aconseguir la pau i l’estabilitat a llarg termini a la península de Corea. El ministeri d’Exteriors xinès fins i tot es va mostrar poètic en afirmar que “els desastres mai són prou poderosos per separar els germans reals, i un somriure és tot el que necessiten per eliminar el ressentiment”. Des dels Estats Units també es va valorar la trobada com un progrés cap a una pau futura. L’únic actor que de moment queda descol·locat del tauler de joc és el Japó. Un portaveu del govern insistia que qualsevol acord ha d’incloure la qüestió del segrest de ciutadans japonesos, a més del programa nuclear i de míssils que amenaça el seu territori.

Els principals punts de l’acord

Oficina d’enllaç

Cargando
No hay anuncios

Seül i Pyongyang establiran una oficina d’enllaç conjunta a la regió de Kaesong, a Corea del Nord, per garantir la cooperació entre els dos països.

Participació conjunta

Tots dos països participaran conjuntament en els Jocs d’Àsia d’aquest any i en altres esdeveniments significatius.

Retrobament de famílies

Famílies separades per la guerra es podran retrobar el 15 d’agost, que es commemora el Dia de l’Alliberament.

Cargando
No hay anuncios

Connexió ferroviària

Corea del Nord i del Sud restabliran la connexió per tren i per carretera entre els dos països, en especial entre les ciutats de Sinuiju i Seül, respectivament.

Cessament de les hostilitats

Pyongyang i Seül posaran fi a les hostilitats mútues i no emetran missatges de propaganda amb altaveus a la zona desmilitaritzada. Es convertirà en una zona de pau.

Zona marítima

Cargando
No hay anuncios

Els dos països acorden una zona de pau marítima per evitar possibles accidents militars i garantir les seves respectives activitats pesqueres.

Reunions freqüents

Les autoritats militars de Corea del Nord i del Sud mantindran reunions amb freqüència. La primera es farà al maig.

Desarmament gradual

Tots dos països iniciaran un procés de desarmament gradual.

Cargando
No hay anuncios

Fi oficial de la guerra

Coincidint amb el 65è aniversari de la firma de l’armistici entre els dos països, Pyongyang i Seül mantindran reunions amb els Estats Units i la Xina amb l’objectiu de posar fi oficialment a la guerra entre les dues Corees.

Desnuclearització

Els dos mandataris coreans acorden “desnuclearitzar” completament la península de Corea.