Un tancament patronal atura Nicaragua per pressionar Ortega
Almenys 154 persones, la majoria joves, han sigut assassinades en les protestes des de mitjans d'abril
BarcelonaA punt de complir-se dos mesos de revolta popular contestada amb una forta repressió policial, la patronal, sindicats i organitzacions estudiantils de Nicaragua –aplegades sota l'Aliança Cívica per la Justícia i la Democràcia– han convocat per aquest dijous un aturada de 24 hores per exigir la dimissió del president Daniel Ortega. Almenys 154 persones, la majoria adolescents i joves, han sigut assassinats per forces policials i parapolicials en les manifestacions que cada dia es fan a les principals ciutats en el que ja és la pitjor crisi de les últimes dècades al país centreamericà, segons les dades de l'ONG Centre Nicaragüenc pels Drets Humans.
Des de primera hora del matí, tot just quan ha sortit el sol, s'han instal·lat nombroses barricades en diferents punts de la capital, Managua, i, segons informen periodistes locals, els carrers i carreteres estan buits, pràcticament sense trànsit rodat ni de vianants. A més, la majoria de gasolineres, centres comercials, botigues o bancs no han obert la persiana, en resposta a la crida que ha fet la patronal a sumar-se a l'aturada a petites i mitjanes empreses.
L'aturada total és la vigília d'un nou intent de l'Església catòlica d'obrir el diàleg entre el govern sandinista d'Ortega, la societat civil i els empresaris, després que fracassés un d'anterior en els primers dies de la repressió.
Els primers símptomes de descontentament social es van iniciar amb la mala gestió del govern en les tasques d'extinció d'un incendi forestal en una reserva de la biosfera que va acabar per arrasar milers d'hectàrees protegides. No obstant això, la guspira que va encendre la flama de la revolta es deu als plans d'Ortega de reforma fiscal en què augmentava els impostos a empresaris, empresaris i jubilats. Malgrat que finalment el president va tirar enrere la iniciativa, les protestes es van continuar succeint a tot el país i han sigut durament reprimides, fins i tot amb foc real contra els manifestants.
En alguns cercles s'apunta que Ortega podria estar negociant amb els Estats Units la possibilitat de plegar de la presidència i avançar eleccions a canvi d'obtenir la immunitat diplomàtica per a ell i la seva família.
Mentrestant, la pressió també arriba des de l'ONU. Experts independents en drets humans de l'ens han demanat el "cessament immediat" de la violència i la repressió al país i la represa del diàleg polític.