CIMERA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC
Internacional10/12/2011

Perspectives d'acord a Durban en temps de pròrroga

Negociacions d'última hora i fora de temps per buscar un acord de mínims que comprometi els 195 països que hi participen en la lluita contra el canvi climàtic

Efe
i Efe

DurbanMés de 190 països intenten avui arribar a un acord d'última hora en la cimera de l'ONU sobre Canvi Climàtic de Durban (Sud-Àfrica), després de dues setmanes d'àrdues negociacions sense resultat. De fet, davant el fracàs, la cimera s'ha prorrogat unes hores aquesta matinada per buscar un acord de mínims. "L'acord està a l'abast de la mà", ha dit una font de les negociacions, en un reflex de l'optimisme que ha començat a aflorar després del desànim que es va estendre ahir a la nit en fer-se públics els primers esborranys.

El dissabte de matinada la presidència sud-africana de la conferència va presentar nous textos als 50 ministres que negocien en nom dels 195 països presents a la XVII Cimera de l'ONU sobre Canvi Climàtic, que oficialment havia d'haver acabat el divendres. Els esborranys finals han de ser debatuts en una sessió plenària aquest dissabte. La presidenta de la cimera, la ministra sud-africana Maite Nkoana-Mashabane, ha estat el blanc de totes les crítiques pel retard sofert en la conferència, ja que no va presentar cap text per a les negociacions fins divendres a la nit.

Cargando
No hay anuncios

"S'ha posat les piles a última hora", va declarar la mateixa font, i ha afegit que encara que existeixen elements per aconseguir un "resultat equilibrat", si la cimera s'allarga molt més "pot no haver-hi quòrum perquè la gent hagi de marxat". La cimera té com a objectiu aconseguir un segon període de compromís del Protocol de Kyoto, l'únic tractat vigent sobre retallada de gasos d'efecte hivernacle, i establir les bases per a un futur acord global de caràcter vinculant.

Els principals emissors es desmarquen

Cargando
No hay anuncios

També ha de posar en marxa el Fons Verd per al Clima pel qual els països desenvolupats han de proporcionar a partir de 2020 100.000 milions de dòlars anuals al països més desfavorits per adaptar-se i combatre el canvi climàtic. La UE, recolzada per 90 països africans, els Estats insulars més amenaçats del Pacífic i del Carib i els països menys desenvolupats, exigeix un acord global jurídicament "vinculant" de retallada d'emissions que entri en vigor d'aquí a 2020, a canvi de sumar-se a Durban a un segon període de compromís del Protocol de Kyoto, que expira el 2012. Rússia, Canadà i Japó han anunciat que no signaran un segon Kyoto, un acord ratificat per 37 nacions industrialitzades però no pels EUA.

Xina i els EUA, els dos principals emissors de gasos d'efecte hivernacle, s'han desentès d'un eventual acord jurídicament vinculant sobre reducció de gasos, una postura compartida per l'Índia, que reivindica el seu dret a desenvolupar la seva economia.