Cronologia: set anys de vida confinada
La policia britànica deté Julian Assange a Londres després que l'Equador li hagi retirat l'asil
Els EUA reclamen l'extradició del fundador de Wikileaks, a qui acusen de "conspirar per infiltrar-se" en sistemes del govern nord-americà
BarcelonaLa Policia Metropolitana de Londres ha detingut aquest dijous, per petició dels Estats Units, el periodista australià i fundador de Wikileaks, Julian Assange, després que l'Equador li hagi retirat l'asil. Les autoritats nord-americanes han reclamat l'extradició d'Assange, a qui han acusat de "conspirar per infiltrar-se" en sistemes governamentals. Si fos condemnat, el periodista podria arribar a enfrontar-se a una pena màxima de cinc anys de presó, segons el departament de Justícia dels EUA. "Assange ha estat acusat de conspiració per cometre una intrusió en ordinadors (...). S'enfronta a una pena màxima de cinc anys a la presó en cas de ser declarat culpable", ha assegurat el departament de Justícia nord-americà en un comunicat.
Mentrestant, un jutge britànic l'ha declarat culpable d'haver trencat els termes de la seva llibertat condicional, i l'activista rebrà una pena de fins a dotze mesos al Regne Unit.
El president equatorià, Lenín Moreno, ha assegurat que té el compromís del Regne Unit que Assange no serà extradit a cap país on hi hagi pena de mort o pugui ser torturat. Feia gairebé 7 anys que Assange estava refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres per evitar la seva extradició a Suècia, que llavors sol·licitava la seva entrega per presumptes delictes sexuals. Aquella investigació es va tancar, però la justícia britànica mantenia contra ell una ordre de cerca i captura per haver incomplert les restriccions de la seva llibertat sota fiança.
El ministre de l'Interior del Regne Unit, Sajid Javid, ha confirmat que Assange està sota custòdia policial a la comissaria central de Londres, on serà fins que respongui davant de la justícia britànica, "tan aviat com sigui possible". Javid ha agraït la "cooperació" de l'Equador en la detenció del periodista i ha subratllat que "ningú està per sobre de la llei".
Segons han informat les autoritats policials, la detenció s'ha produït a dins de l'ambaixada just després que l'Equador retirés a Assange la condició d'asil polític, i s'ha produït per ordre del tribunal de magistrats de Westminster. De fet, els agents que han arrestat l'australià, amb aspecte fràgil i barba blanca, l'han hagut de treure per la força de l'edifici i arrossegar-lo fins a la furgoneta de la policia, tal com es pot veure en un vídeo publicat per RT.
Moreno ha defensat que la retirada de l'asil a Assange és una decisió "sobirana" de l'Equador en què s'ha tingut en compte la "conducta irrespectuosa i agressiva" del periodista, així com "la transgressió dels convenis internacionals". El president equatorià ha subratllat que tenint en compte la situació que ha descrit, garantir l'asil a Assange ja no era viable.
Wikileaks ha denunciat que l'estatus d'asil polític d'Assange "s'ha finalitzat de manera il·legal i violant el dret internacional". L'organització ha negat que el seu fundador hagi "sortit caminant" de l'edifici, i ha assegurat que la policia l'ha arrestat a "dins" de l'ambaixada. El portal ja havia alertat fa una setmana que seria expulsat "en qüestió d'hores o dies" de l'ambaixada equatoriana arran d'un acord entre el país sud-americà i el Regne Unit per procedir al seu arrest.
Reaccions mundials
Les reaccions a la detenció d'Assange no s'han fet esperar. Des de Moscou, el Kremlin s'ha posicionat poc després que es coneguessin els fets a través del seu portaveu, Dmitri Peskov, que ha dit que el govern rus espera que les autoritats britàniques no violin els drets del fundador de Wikileaks.
Però les mostres de solidaritat al periodista també han arribat des de la política catalana. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat la detenció i ha agraït el suport d'Assange durant la tardor del 2017. Cal recordar que el fundador de Wikileaks va tenir un rol polèmic durant els mesos anteriors a l'1-O, quan va donar suport públicament al referèndum en diverses ocasions, un fet que va definir com l'esdeveniment polític "més important" de l'any a Occident. En aquest sentit també s'ha expressat l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que ha recordat que el periodista "estava al costat del dret a l'autodeterminació l'1-O", i per això ha reclamat donar-li suport en aquests moments.
També Carles Puigdemont ha denunciat la situació "injusta" en què es troba Assange, així com Òmnium, que considera que l'arrest és "una violació flagrant dels drets humans". Per la seva banda, Albano Dante Fachin ha anat un pas més enllà i ha instat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, a fer "un pronunciament internacional absolutament clar a favor de la llibertat d'Assange". També ha traslladat la seva solidaritat a Assange el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha apuntat les raons de la seva detenció: "Si alguna cosa tem el poder, a Espanya i al món, és la veritat".