Brussel·les manté les escoles i el metro tancats fins dimecres

Només un dels 21 sospitosos detinguts en les últimes hores serà acusat de participar als atemptats de París. La resta ha quedat en llibertat.

Agents de la policia belga tallant l'accés al centre de Brussel·les, on es fa una operació antiterrorista / EFE
Gerard De Josep / Agències
23/11/2015
3 min

Barcelona / Brussel·lesBèlgica segueix paralitzada. El govern ha informat que, després de la nova avaluació, les escoles i el metro de la capital, Brussel·les, continuaran tancats pel risc d'un atemptat terrorista "imminent" almenys fins dimecres. Després d'una llarga reunió de les principals autoritats belgues, el nivell d'alerta s'ha mantingut al nivell màxim, al 4, per a la capital i a un nivell per sota, al 3, per a la resta del país, en una situació que es mantindrà fins dilluns que ve. "Reobrirem les escoles dimecres amb un dispositiu de seguretat especial i el metro també dimecres progressivament", ha assegurat el primer ministre belga, Charles Michel, que ha agraït la comprensió a la població.

Bèlgica ja s'havia llevat avui en aquesta situació després que dissabte elevés al màxim el nivell l'alarma. Però ahir a la nit es va concretar amb l'inici d'una macrooperació antiterrorista als voltants de la Grand Place, el barri de Molenbeek i altres punts de la regió de Charleroi, perquè hi ha indicis que es podria estar preparant un atemptat múltiple com el de París, que va deixar 130 morts. L'estat segueix i l'operació no s'atura. El ministre de l'Interior belga, Jan Jambon, ja havia assegurat el matí d'aquest dilluns a la ràdio RTL que continuarà endavant fins que no es resolgui "el problema". A més, només un dels 21 sospitosos detinguts en les últimes hores serà acusat de participar als atemptats de París. La resta ha quedat en llibertat. No s'han trobat armes ni explosius ni s'ha pogut localitzar Salah Abdeslam, el sospitós d'haver ajudat els suïcides que van atemptar a parís el 13-N i que després va fugir.

Cameron visita París

En el front diplomàtic, el president francès, François Hollande, comença avui una sèrie de trobades amb els principals líders mundials per trobar una estratègia comuna en la lluita contra l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq: el primer ministre britànic, David Cameron, ha visitat París i ha anunciat que presentarà al seu parlament "una estratègia de conjunt per placar l'Estat Islàmic"i s'ha compromès que les forces britàniques "donaran suport a l'acció que el president Hollande ha emprès d'atacar l'EI a Síria". De fet, França ja ha llançat avui la primera missió des del portaavions Charles de Gaulle sobre Síria i l'Iraq, però pera ara encara no hi ha hagut bombardejos.

En els propers dies Hollande s'entrevistarà amb el president nord-americà Barack Obama, la cancellera alemanya Angela Merkel i el president rus, Vladímir Putin.

Operacions coordinades

El confinament de la població a la capital belga, que també és la seu de les institucions europees, és una decisió històrica. De fet, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, les sinagogues van quedar tancades durant el cap de setmana. “Encara temem que atemptats com els de París es cometin a Brussel·les amb diversos individus que potser durien a terme atacs en diversos llocs a la vegada”, va assegurar diumenge en roda de premsa Michel.

Per no donar pistes als terroristes, la policia va demanar a tothom, i en especial als mitjans de comunicació, que no s’informés dels moviments dels agents per la ciutat. El compromís, la matinada de diumenge a dilluns, es va complir al peu de la lletra. Les televisions emetien programes de futbol i l’edició digital del rotatiu francès Le Monde no va fer cap referència a l’operació. Segons el primer ministre, els possibles objectius dels terroristes podrien ser centres comercials, carrers freqüentats i el transport públic, així que va insistir que durant els pròxims dies la ciutat viurà un augment de la presència policial.

Citat per l’emissora RTBF, Bernard Clerfayt, l’alcalde del districte de Brussel·les de Schaerbeek, va dir que encara hi ha “dos terroristes” a la regió de Brussel·les preparats per perpetrar nous atemptats.

França difon la fotografia d’un dels terroristes suïcides

La policia francesa va difondre diumenge, a través del seu compte de Twitter, una fotografia del tercer dels terroristes que es van suïcidar a l’Estadi de França amb l’objectiu d’obtenir-ne més informació.

La imatge del tercer suïcida de l'Estadi de França, difosa per la policia

Es tracta de Bilal Hadfu, un francès de 20 anys resident a Bèlgica. L’única certesa és que va ser controlat a l’illa de Lesbos, on va presentar un passaport sirià, el 3 d’octubre passat, juntament amb un altre dels suïcides que encara no ha sigut identificat. El primer ministre francès, Manuel Valls, va declarar ahir que l’Estat Islàmic es va aprofitar de la crisi dels refugiats, que va provocar un caos a les fronteres, per infiltrar algun dels seus terroristes.

stats