El Suprem del Brasil denega la llibertat per a Lula da Silva
L'expresident defensa que el jutge que el va condemnar va actuar per motivacions polítiques
BarcelonaLuiz Inácio Lula da Silva continuarà a la presó, on compleix condemna per corrupció des de l'abril del 2018, després que el Tribunal Suprem hagi negat dos 'habeas corpus' que reclamaven la nul·litat del procés i la posada en llibertat de l'expresident del Brasil argumentant un defecte de forma en el judici i per les sospites contra el jutge que el va sentenciar.
El Suprem brasiler, però, rebutja la llibertat argumentant que totes les decisions que s'han pres durant el procés judicial no han vulnerat ni el marc legal vigent ni cap dret de Lula. Per contra, la defensa de l'expresident i carismàtic líder del Partit dels Treballadors sosté que la condemna està viciada des de l'inici perquè el jutge Sérgio Moro va ser "parcial" i va maniobrar per no fer un judici just.
Fa temps que la defensa ha posat Moro en el focus de la seva estratègia per alliberar Lula, però les recents filtracions d'una conversa entre el jutge, ara ministre de Justícia del govern Bolsonaro, amb els fiscals del cas Lava Jato han fet augmentar les sospites contra la seva actuació. En els missatges interceptats, el magistrat suposadament donava instruccions i aconsellava l'acusació pública en els procediments i presentació de proves contra l'acusat Lula.
El cas Lava Jato va esclatar el 2014 i esquitxa bona part de la classe política brasilera per haver-se beneficiat d'una enorme xarxa de corrupció que durant anys va espoliar els fons de l'empresa estatal Petrobras, a canvi de suculents contractes d'obres a les grans empreses. A partir d'aquí, les investigacions van anar acusant dirigents i polítics de gairebé tot l'arc parlamentari del país i ha suposat una sacsejada político-social.
Arran del cas es va impulsar l''impeachment' contra la seva successora i companya de partit, Dilma Rousseff, que va ser expulsada de la presidència en un procediment que molts analistes van titllar de revenja política contra les polítiques progressistes del Partit dels Treballadors i una manera per retirar de la cursa electoral Lula, que havia anunciat la seva intenció de tornar a ser candidat i que, de fet, liderava els sondejos.
Lula compleix condemna de 25 anys per haver acceptat suborns i està pendent d'altres investigacions, també per corrupció.