El preu d'informar
L’assassinat de Jamal Khashoggi ha copat els mitjans i fa trontollar les relacions internacionals del seu país, però no és un cas aïllat. En els últims 15 anys, un total de 1.035 periodistes han mort mentre exercien el seu ofici d’informar o feien una investigació periodística. En aquest gràfic només destaquem vuit casos significatius de reporters assassinats, però a tot el món s’està creant un clima cada cop més hostil cap a la premsa. Ho demostra l’informe anual que fa des del 2002 Reporters Sense Fronteres (RSF) sobre la salut del gremi periodístic al món
La classificació mundial feta per Reporters Sense Fronteres (RSF) inclou fins a 180 països i estableix el grau de llibertat amb què treballen els periodistes. L’estudi es basa en enquestes fetes a professionals dels mitjans de comunicació, advocats i sociòlegs que valoren el pluralisme, l’autocensura, el marc legal, la transparència, la qualitat de les infraestructures i l’ambient en el qual es desenvolupa la feina. A més, també es tenen en compte les agressions físiques que reben els reporters en l’exercici de la seva tasca professional.
L’informe ressalta el 2017 com l’any en què el president nord-americà, Donald Trump, va marcar un clima d’odi i retrocés per a la llibertat de premsa als Estats Units. Mèxic va comptabilitzar més assassinats de reporters que Síria, tot i no viure en un estat de guerra. I Espanya va detenir -per ordre de la Interpol- dos periodistes turcs perseguits per Erdogan.
L’any 2017 van morir fins a 69 periodistes, una xifra inferior a la d’anys anteriors. El 60% van ser assassinats, mentre que el 40% restant va perdre la vida durant l’exercici de la seva professió. Segons explica RSF, l’objectiu d’aquestes morts és silenciar idees, investigacions i veus que denuncien el poder, sobretot en temes de corrupció. Cal destacar que la reducció de periodistes morts té una explicació poc esperançadora: els països més perillosos s’han buidat de reporters. És el cas de Síria, l’Iraq, el Iemen i Líbia, on hi ha una “hemorràgia” del gremi, en paraules de RSF. Altres han optat per canviar de professió.
Augmenten les morts el 2018
Aquesta tendència a la baixa del nombre de morts ha quedat escapçada aquest any. Fins ara un total de 63 periodistes han perdut la vida, a més de 13 internautes i 4 col·laboradors. La meitat de les morts registrades aquest any s’han donat en escenaris de guerra, com l’Afganistan, que és el país més perillós. L’índex de RSF també ressalta la influència dels anomenats “homes forts”, com Vladímir Putin a Rússia, país que ocupa la posició 148 al rànquing, o el president xinès, Xi Jinping. El gegant asiàtic lidera la classificació de països amb més reporters empresonats, amb 60 periodistes entre reixes.