Internacional24/07/2020

La Turquia d'Erdogan 'reconquesta' Santa Sofia

Desenes de milers de persones es concentren a les portes de l'antic museu per resar

Albert Naya
i Albert Naya

IstanbulLa primera oració a la mesquita de Santa Sofia d'Istanbul té gust de reconquesta. "En aquest moment [el president turc] Erdogan està a la mateixa alçada que Mehmet Fatih [el conqueridor de Constantinoble] per als musulmans de tot el món", deia Gurhan, una de les desenes de milers de persones que no es van voler perdre la històrica oració, fins al punt que va dormir als peus de l'imponent edifici per veure'l de ben a prop. "És el dia més feliç de la meva vida, per a mi i per a tots els musulmans que som aquí”, explica aquest home d'avançada edat que ha vingut des de Van, ciutat gairebé a la frontera amb l'Iran, i que ha travessat tot el país per agenollar-se davant la nova joia dels musulmans turcs.

L'artífex de la nova conquesta és el president Recep Tayyip Erdogan, que, acompanyat dels seus ministres, ha fet la seva primera intervenció a la mesquita de Santa Sofia tot entonant una oració. Milers de persones, aplegades a les portes del temple, l'aclamaven. Ali Erbas, ministre d'Afers Religiosos turc, ha citat el profeta Mahoma emulant la conquesta del 1453: “Un dia Constantinoble serà conquerida, majestuós sigui qui la conquereixi, majestuós sigui el seu comandant i els seus soldats”.

Cargando
No hay anuncios

Després d'anys de debat per sacralitzar l'edifici per a l'islam, tal com va fer en el seu dia el sultà Mehmet II, aquest divendres s'ha tancat l'últim capítol d'aquest inacabable llibre amb la primera oració a Santa Sofia, que d'ara endavant estarà controlada pel Diyanet, el ministeri d'Afers Religiosos de Turquia.

Santa Sofia ha pogut acollir la primera pregària després d'atorgar-li el canvi d'estatus de museu a mesquita el 10 de juliol. La decisió governamental, molt criticada dins i fora les fronteres turques, retirava el decret signat fa 86 anys pel fundador de la República de Turquia, Mustafa Kemal Atatürk, que negava l'estatus de mesquita al temple per convertir-lo en un museu que conservés el dualisme religiós.

Cargando
No hay anuncios

El Consell d'Estat d'Erdogan, en canvi, sosté que el sultà Mehmet va convertir Santa Sofia en mesquita per al gran públic al segle XIV i no entrava dins la jurisdicció del Parlament o d’un consell ministerial la possibilitat de canviar-ho, com el kemalisme va fer el 1934. El decret anul·lat, que havia estat present durant gran part de la república, ara posa de manifest l'estat laic sobre el qual s'assenta –teòricament– Turquia.

Cargando
No hay anuncios

La conquesta del temple

Des de les primeres llums del dia d'aquest divendres, Santa Sofia ha sigut objecte de pelegrinatge enmig d'un fort desplegament policial. Situada al barri d'Eminönü, el districte històric d'Istanbul, cap vehicle ha pogut circular-hi per facilitar el moviment de les 350.000 persones, segons els càlculs d'Erdogan, que s'han adreçat a les portes del que representa l'última conquesta turca. “Déu és gran, Takbir”, han cridat diversos joves assenyalant el cel amb l'índex. D'altres s'afanyaven per aconseguir un cartró sobre el qual poder resar als afores de l'edifici, ja que només mil persones han pogut assistir a l'interior.

Cargando
No hay anuncios

Una de les qüestions que espanta els detractors del canvi d'estatus del temple són les possibles modificacions de l'edifici. Santa Sofia va ser construïda al segle VI originàriament per servir com a basílica i conté autèntics tresors ortodoxos, com el de la Mare de Déu i Jesús que van lluir fins que Mehmet II va tapar tot símbol cristià amb guix. Ara aquesta operació no serà tan dràstica i el govern d'Erdogan amagarà la simbologia amb unes cortines, però “només durant l'oració”, segons informa l'agència governamental Anadolu, que assenyala el compromís que el recinte estigui obert per als visitants i turistes. El terra de marbre també quedarà recobert per una gran catifa de color verd turquesa, però de manera permanent.

Cargando
No hay anuncios

És una jornada consagrada als resos. “Coronavirus? Això avui no té importància, el que és important és que avui Santa Sofia torna a ser una mesquita. Per exemple, jo he vingut des d'Edirne [ciutat al nord-oest de Turquia]. Aquí hi ha gent de totes bandes”, diu l'Umar, en un país que registra –diàriament– més de 900 casos de covid-19. Per a aquest jove, que llueix barba i un barret islàmic, l'alegria respon a haver aconseguit “guanyar els plans sionistes que no volen que això sigui una mesquita”, afirma. “Doncs ara hi resarem”, crida desafiant.