Les eleccions locals no han sigut l'única derrota de la jornada per al partit oficialista, que ha vist rebutjats diversos referèndums en favor de la diversitat sexual. Entre les consultes, destaca la derrota de la que demanava autorització per ampliar el concepte de matrimoni de persones del mateix sexe al Codi Penal i que finalment l'opció del 'no' ha gairebé triplicat els que han votat a favor. La consulta sobre introduir a l'escola primària la informació sobre l'homosexualitat ha estat derrotada també clarament. Per contra, ha sortit endavant la iniciativa de les unions homosexuals, però sense reconèixer-les com a matrimoni. Els grups en defensa del moviment LGTB han expressat el temor que l'onada conservadora suposi una reculada dels seus drets.
Els pro xinesos guanyen a les eleccions locals de Taiwan
La presidenta dimiteix per la derrota dels independentistes a dos anys de les legislatives
BarcelonaLa victòria aquest dissabte de l'opositor Partit Kuomintang (KMT) a les eleccions locals de Taiwan suposa un dur revés per a l'actual govern independentista per l'aposta de l'electorat a millorar els vincles amb la Xina. L'any vinent hi ha comicis presidencials, així que els resultats s'han llegit en clau de primera volta, tot i que no es preveu un canvi radical en les relacions entre Taipei i Pequín més enllà de petits gestos d'acostament.
De moment, els resultats han suposat un tsunami en l'oficialista Partit Demòcrata Progressista, que es va imposar en les eleccions presidencials del 2106 i les legislatives del 2014 per primera vegada, però que ara ha rebut un sever correctiu després de perdre la meitat de les grans ciutats que governava. La presidenta, Tsai Ing-wen, ha assumit immediatament la responsabilitat de la derrota i ha anunciat a través de les xarxes socials la renúncia a seguir al capdavant del Partit Demòcrata Progressista, mentre que el primer ministre, Lai Ching-te, també ha posat el seu càrrec a disposició, però Tsai no l'hi ha acceptat.
El KMT, que havia governat fins fa dos anys i defensa el caràcter xinès de l'illa, ha sabut aprofitar el desgast que ha comportat al partit del govern en l'aplicació de retallades en les pensions i drets que, juntament amb l'alt cost dels habitatges, els problemes energètics i la baixada dels salaris ha fet créixer el desencontentament de la ciutadania. En paral·lel, la Xina, que reclama la sobirania de Taiwan des de la fi de la guerra del 1949, ha redoblat la pressió contra l'illa des que el 2014 Tsai va aconseguir el poder. Pequín ha augmentat les seves maniobres militars a l'estret que separa Taiwan de la Xina continental i ha aconseguit reduir fins a 17 els països aliats de Tapei. Per la seva banda, el Partit Demòcrata Progressista ha acusat la Xina d'"assetjament polític" i de distribuir "notícies falses" durant la campanya electoral, un fet negat per les autoritats comunistes.