Prodi advoca per un pacte entre Espanya, França i Itàlia per rellançar Europa
L'ex primer ministre italià i expresident de la Comissió Europea veu "indispensable" el "canvi" a França i Europa. Creu que Espanya, França i Itàlia han de proposar "un projecte creïble" a la cancellera alemanya, Angela Merkel, per rellançar Europa
RomaL'ex primer ministre italià i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, creu que Espanya, França i Itàlia han de proposar "un projecte creïble" a la cancellera alemanya, Angela Merkel, per rellançar Europa i "formar un eix per ajudar Alemanya que no ho faci tot sola". "El canvi a França i a Europa és indispensable. França ha de recuperar el seu paper de conglomerat comunitari amb Itàlia i Espanya. Un eix a tres que no s'oposa a Alemanya, però que proposa a la mateixa Alemanya i a Europa un projecte de rellançament creïble", afirma en una entrevista avui al diari italià 'Il Sole 24 Ore'.
Segons Prodi, de 72 anys, "si continuem amb aquesta política basada en l'austeritat, només en l'austeritat, acabarem malament. Europa corre el risc de tenir problemes gravíssims". El polític democristià dóna la "raó" al president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker, quan es lamenta de la influència excessiva de l'eix francoalemany. "Té raó i jo ho repeteixo: França, Itàlia i Espanya han de formar un eix a tres per rellançar Europa, i ajudar a Alemanya perquè no ho faci tot sola", subratlla.
Europa ha perdut la seva sobirania
Prodi manifesta, així mateix, "que no és possible que el capitalisme financer especuli sobre l'economia real, sobre la destinació de les empreses, sobre el futur de milions de persones". Quan se li ha preguntat sobre si la crisi econòmica ha convertit el somni europeu en un malson, diu que el rigor és necessari, però no suficient. "Si tu no ofereixes una sortida a la crisi, els plans d'austeritat són remeis a curt termini que acaben sent instrumentalitzats", afegeix Prodi, per a qui "el veritable problema és que avui els països, en solitari, estan massa exposats als mercats financers, ino tenen la força per oposar-se". "O ets un peix gros, com els EUA o la Xina, o els mercats se't mengen", afirma el polític italià, que afegeix que amb la crisi del deute els països europeus han perdut, de fet, la seva sobirania: "El món ha canviat".
Lamenta que avui sembla que les finances valen més que les nacions, la qual cosa, segons ell, "és inacceptable". "Som al final d'un període històric, i si ningú hi posa remei, Europa corre el risc de la implosió. Cal posar fre a les tortures dels mercats, al capitalisme malalt", afirma Prodi, que defensa l'euro. Assenyala que per superar la crisi actual, "la més dramàtica des de la Segona Guerra Mundial", i tornar a una nova era de benestar, "s'ha de tenir el coratge i la visió dels pares fundadors d'Europa, que no se salva amb divisions".