Protestes massives a Romania contra la llei que perdona alguns delictes de corrupció

El ministre de Justícia romanès deixa temporalment el càrrec per "la intensa activitat d'aprovar els pressupostos del 2017" i el ministre de Comerç dimiteix justificant que l'aprovació del decret ha estat un error

Ara
02/02/2017
2 min

BarcelonaEls carrers de Bucarest han viscut les protestes més multitudinàries des del 1989 per la nova llei que despenalitza alguns delictes de corrupció. Entre 200.000 i 300.000 persones s'han manifestat malgrat el fred intens al crit de "lladres" i "dimissió" contra el govern socialdemòcrata després de l'aprovació del decret que perdona l'abús de poder per als delictes en què el perjudici sigui inferior a 44.000 euros.

A més de la capital, també hi ha hagut protestes a Timisoara, el bressol de la revolució del 1989 que va posar fi a la dictadura de Nicolae Ceausescu.

El nou govern socialdemòcrata va guanyar les eleccions de l'11 de desembre. El decret ajudarà el polític del partit governant Liviu Dragnea, investigat actualment per suposada corrupció quan era president d'una província. Dragnea no podrà ser primer ministre per haver estat condemnat per un delicte de manipulació electoral en un referèndum.

L'esmena amnistia, a més, uns 2.700 condemnats per delictes menors, incloent-n'hi alguns per corrupció, i reduirà a la meitat les penes als presos amb més de 60 anys d'edat, independentment del seu crim.

El Govern ha pres aquesta decisió amb el rebuig dels partits de l'oposició, la Fiscalia Anticorrupció, el Consell de Magistratura i el mateix president de Romania, Klaus Iohannis.

Dimissions

El ministre de Justícia romanès, Florin Iordache, ha deixat avui temporalment les seves funcions en mans del secretari d'estat, enmig de multitudinàries protestes. Segons uns portaveu del ministeri, "el motiu de traspassar les atribucions es deu a l'activitat intensa del ministre per aprovar el pressupost del 2017, que es discutirà al Parlament en els propers dies, i per no bloquejar la seva activitat corrent". Tot i així, el ministre ha assegurat que no dimitirà del seu càrrec i que aquest traspàs de poders, vàlid fins al dia 7 de febrer, és per quedar alliberat de l'activitat "corrent".

Per altra banda, el ministre de Comerç, Florin Jianu, ha anunciat avui la seva dimissió en un missatge publicat a Facebook perquè entén que l'aprovació del decret ha estat un error. Mihai Chirica, un dels vicepresidents del Partit Socialdemòcrata, ha demanat fins i tot la dimissió de Iordache. També ha proposat sotmetre a debat la llei: "Proposo que es derogui urgentment el decret i es presenti un projecte de llei al Parlament". Chirica qualifica el ministre de Justícia d'"únic responsable" de la crisi.

stats