Tot a punt aquest dimecres per al polèmic funeral de la Dama de Ferro
Igual que en vida, la mort i l'adéu a l'ex primera ministra britànica Margaret Thatcher ha despertat diverses controvèrsies. L'elevat cost del funeral o la llista de convidats són exemples de les discrepàncies entre els mateixos britànics
BarcelonaManifestacions convocades per a aquest dimecres
Scotland Yard ha posat en marxa un dispositiu de 4.000 policies a l'espera que es produeixin manifestacions durant el funeral de Margaret Thatcher. Algunes organitzacions ja han anunciat que protestaran a diversos indrets del Regne Unit.
A diverses ciutats, l'anunci de la mort de Thatcher ha sigut un motiu de celebració. Molts dels actes de demostracions de repudi al seu llegat polític que s'han portat a terme des que va morir han acabat amb incidents violents, amb detencions i alguns ferits, inclosos sis policies.
També hi ha la hipòtesi que la policia podria portar a terme detencions preventives abans que els detractors de la líder acudeixen al funeral de la líder conservadora.
L'elevat cost del funeral aixeca la polèmica
El 60% de l'opinió pública britànica, segons els diaris 'Sunday' i 'Sunday Mirror', s'oposen al cost de 10 milions de lliures (uns 11,7 milions d'euros) que comporta el funeral amb honors militars –que inclou una desfilada de més de 750 soldats–. Una xifra que Downing Street s'ha apressat a desmentir i ha anunciat que el cost, que corre a càrrec principalment del govern, serà difós després dels actes.
La polèmica llista de convidats
Entre els 2.000 convidats al funeral de l'ex primera ministra britànica no hi haurà la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, ja que no ha rebut cap invitació. En el seu lloc, l'executiu britànic, amb col·laboració de la família de Thatcher, ha convidat l'ambaixadora argentina a Londres, Alicia Castro, que ha decidit declinar la invitació.
El vell adversari polític de Thatcher, Lord Kinnock, del mateix partit, tampoc hi assistirà.
El Big Ben guardarà silenci durant el funeral
El campanar més emblemàtic de Londres guardà silencia durant el funeral, un fet inèdit des de la mort de Winston Churchill el 1965.
El parlamentari George Galloway, que ha criticat la "malvada" 'premier' conservadora, ha titllat aquesta decisió d'"absurda". "Churchill va salvar l'existència d'aquest país [durant la Segona Guerra Mundial], mentre que Thatcher va fer el millor que va poder per destruir-lo", ha afegit.
Un llegat que divideix els britànics
Fins a un 34% dels britànics considera que Margaret Thatcher "no va ser bona" per al país, en contra d'un 50% que defensa la seva herència política i l'11% que opina que no "va ser ni bona ni dolenta", segons una enquesta del diari britànic 'The Guardian'.
Com a dada curiosa, la cançó 'Ding Dong! The Witch Is Dead' ("Ding dong, la bruixa ha mort") havia assolit el número 10 en el rànquing de les cançons com a resultat d'una campanya dels detractors de Thatcher.