Pyongyang mostrarà a experts i periodistes internacionals el desmantellament del seu centre de proves atòmiques
Kim Jong-un vol tancar la base d'assajos nuclears abans de la cimera amb Donald Trump del maig

SeülCorea del Nord ha proposat desmantellar el seu centre de proves atòmiques al maig davant observadors i periodistes estrangers arran del compromís desnuclearizador de la cimera intercoreana de divendres, ha informat aquest dissabte el govern de Seül.
Pyongyang s'ha ofert a clausurar definitivament el centre on va fer les seves sis proves atòmiques després que els dos països es comprometessin a la "completa desnuclearització" de la península en la cimera entre el president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un.
Segons ha explicat l'oficina presidencial sud-coreana, Kim li va proposar a Moon en el marc de la cimera que el tancament del centre de proves atòmiques de Punggye-ri (nord-est) es faci públicament per subratllar el compromís de Pyongyang amb la desnuclearització. En aquest sentit, el líder nord-coreà va dir que convidaria experts i periodistes a presenciar la clausura del centre de proves atòmiques.
Kim ja va anunciar durant el ple del comitè central del Partit dels Treballadors celebrat a Pyongyang el 20 d'abril la suspensió de les seves proves nuclears i de míssils, així com el tancament de Punggye-ri.
"Alguns diuen que estem tancant instal·lacions que estan inservibles, però ja veurà que estan en molt bones condicions", li va dir el mariscal al president sud-coreà, segons la seva oficina.
Molts experts han considerat que les instal·lacions de Punggye-ri van quedar irreversiblement tocades després de la sisena (i més potent fins ara) detonació nuclear subterrània duta a terme per Pyongyang el setembre passat.
Investigadors xinesos van arribar a dir aquesta setmana que part de les galeries subterrànies de Punngye-ri es van esfondrar després de l'últim test, cosa que posaria en risc diversos països de la regió a causa de les emissions radioactives.
Els analistes han plantejat dubtes pel que fa al compromís de Corea del Nord, donada la falta d'especificacions en la declaració signada divendres pel que fa als mecanismes per aplicar el desarmament i atesos els mals precedents de la dècada passada.
El juny del 2008 el règim nord-coreà va desmantellar part de la seva planta nuclear de Yongbyon davant periodistes estrangers i observadors internacionals, després que els EUA aixequessin momentàniament les sancions, però poc després va tornar a operar a les instal·lacions.
D'altra banda, en la mateixa conversa que va mantenir amb Moon divendres, el líder nord-coreà també va assegurar que no és "el tipus de persona que dispara armes nuclears".
"Tot i que tinc les meves reserves sobre Washington, la gent veurà que no soc la mena de persona que dispara armes nuclears cap a Corea del Sud, el Pacífic o els Estats Units", li va assegurar Kim a Moon.
"Si ens reuníssim regularment amb els nord-americans per consolidar la confiança i ells prometessin posar fi a la guerra i no envair-nos, per què hauríem de mantenir un arsenal nuclear i viure en unes condicions tan dures?", va dir en referència a les contundents sancions que pesen sobre Pyongyang pel seu programa nuclear.
Durant la històrica cimera de divendres, els dos líders van arribar a un compromís per aconseguir la "desnuclearització total" de la península coreana i van acordar buscar un tractat de pau que posi fi a l'enfrontament entre Corea del Nord amb el Sud i els EUA arran de la guerra de Corea, tancada el 1953 amb un alto el foc però no amb un tractat de pau.
Kim té pendent celebrar una cimera amb el president dels EUA, Donald Trump, a finals de maig o principis de juny per tractar també la fi del seu programa armamentístic. Seria la primera vegada que líders dels dos països es veuen les cares després de gairebé 70 anys de confrontació iniciats amb la Guerra de Corea (1950-1953) i de 25 anys de negociacions fallides i tensions amb motiu del programa atòmic nord-coreà.
Per acostar posicions per a aquesta cimera, la titular d'Exteriors de Seül, Kang Kyung-wha, i el seu homòleg de Washington, Mike Pompeo, van mantenir una conversa per telèfon en què la cancelleria va detallar els resultats de la cimera i van subratllar que la coordinació serà crucial per a aquesta cita.
D'altra banda, Moon Jae-in va conversar també per telèfon amb el primer ministre nipó, Shinzo Abe, i es va oferir a intervenir perquè Tòquio i Pyongyang, que no mantenen lligams diplomàtics, puguin millorar les seves relacions. El principal escull entre els dos països és el segrest per part del règim, fa dècades, i amb l'objectiu d'impulsar els seus programes d'espionatge, de ciutadans japonesos, que Tòquio exigeix que siguin repatriats.