MASSACRE A NIÇA

Els partits espanyols aparquen les diferències: "La unitat dels demòcrates debilita els terroristes"

Interior manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista però reforçarà els controls a la frontera i la seguretat en aeroports i punts turístics

Minut de silenci a la Moncloa. EFE
Mariona Ferrer I Fornels
15/07/2016
3 min

MadridEls partits espanyols aparquen, per uns dies, les diferències polítiques en plenes negociacions d'investidura i fan pinya per transmetre una imatge d'unitat enfront del terrorisme. Tant PP com PSOE, Units Podem i Ciutadans han coincidit a solidaritzar-se amb França i han assegurat que només la "unitat dels demòcrates debilita els terroristes". Totes les formacions han respost a la reunió d'urgència de la comissió de seguiment del Pacte Antiterrorista al ministeri de l'Interior per ratificar que, malgrat que el govern espanyol estigui en funcions, està garantida la seguretat a l'Estat.

Interior ha decidit mantenir el nivell 4 d'alerta antiterrorista, vigent a Espanya des del 26 de juny de l'any passat, arran dels atemptats coordinats a França, Tunísia i Kuwait. Es tracta d'un nivell de risc alt en una escala de cinc, previ al desplegament de l'exèrcit als carrers, que només s'activaria en cas de risc imminent d'atemptat. En roda de premsa després de reunir la mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista i el pacte antijihadista, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat que es reforçaran els controls fronterers amb França, la seguretat en infraestructures de transport, sobretot aeroports, i en llocs amb aglomeracions, com els punts turístics.

Què implica el nivell 4 d'alerta antiterrorista?

Espanya ja havia reforçat des del maig els controls a la Jonquera arran de la celebració de l'Eurocopa i del Tour. El dispositiu especial havia d'acabar el 26 de juliol, però s'ha decidit allargar-lo per unanimitat 'sine die'.

Minut de silenci al Congrés. EFE

Pressió perquè Podem se sumi al pacte antijihadista

Després de la reunió del pacte antijihadista, Fernández Díaz ha assegurat que han acordat "aparcar les diferències polítiques" de les negociacions per a la investidura per posar-se d'acord a l'hora de "transmetre un missatge nítid d'unitat de tots els demòcrates espanyols en la lluita contra el terrorisme, sigui quin sigui el govern". El PP, però, ha convidat Units Podem a sumar-se al pacte, ja que segueix assistint a les reunions en qualitat d'observador.

El líder de la formació morada, Pablo Iglesias, s'ha afanyat a reivindicar que "no hi ha diferència entre els partits" en aquest tema perquè tots "mostren col·laboració" amb França. Iglesias i el líder socialista, Pedro Sánchez, han coincidit al minut de silenci al migdia al Congrés. Tots dos han demanat reivindicar, "avui més que mai", els valors de la Revolució Francesa: llibertat, igualtat i fraternitat.

Rajoy: "Ningú està completament fora de perill"

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha fet de bon matí una breu compareixença, sense preguntes, per mostrar "el condol del poble d'Espanya" amb les víctimes de la massacre a Niça. "Sentim com a nostre l'immens dolor que afligeix els nostres veïns", ha afirmat, i ha mostrat el seu "compromís lleial i sincer amb els nostres amics, socis i aliats francesos". Igualment, ha avançat que "França comptarà amb tota la col·laboració d'Espanya per perseguir els terroristes i els que els emparen", i ha mostrat el seu suport a "François Hollande i al seu govern".

Malgrat tot, ha alertat que "ningú està completament fora de perill de barbàries fins ahir inimaginables com la de Niça", motiu pel qual ha reclamat "una resposta global i integrada dels demòcrates", en la qual l'estat espanyol –que ha recordat que ha patit "els cops del terrorisme"– "hi estarà integrat"–. Rajoy, però, ha apuntat que no té constància de cap víctima espanyola i ha mostrat el "profund dolor per a totes les persones que estimem la vida i la llibertat".

Rajoy ha parlat amb Felip VI, mentre que la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha trucat als principals líders dels partits. Sánchez també ha parlat directament amb el president espanyol en funcions, que li ha transmès la informació del que sap de la massacre.

L'atemptat sacseja les negociacions

L'atemptat ha paralitzat les negociacions per formar govern a l'Estat. D'aquí només cinc dies es constitueixen les Corts i tots els partits intenten desencallar qui presidirà el Congrés, la primera pedra per saber com es pot acabar resolent la investidura. El líder de C's, Albert Rivera, ha fet una crida perquè hi hagi un govern fort a Espanya per respondre a l'amenaça jihadista i ha demanat que "avancin les negociacions entre el PP i PSOE".

En el mateix sentit s'ha expressat Sáenz de Santamaría durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Ha fet una crida als "partits constitucionalistes" a aferrar-se a punts d'entesa com aquest, si bé ha insistit que tenir un govern en funcions no disminueix la seguretat d'Espanya.

La recepta de Rivera per acabar amb els atemptats és que, igual que a Espanya, es forgi un "pacte europeu per a la seguretat i contra el terrorisme". Sánchez ha receptat, en canvi, que es recuperi el diàleg amb la comunitat musulmana.

stats