Internacional16/04/2019

La UE demana als estats membres que ajudin França a reconstruir Notre-Dame

Bona part de la política mundial mostra el seu suport a París i lamenta l'incendi del temple

Ara
i Ara

BarcelonaLes reaccions al devastador incendi de la catedral de Notre-Dame no es van fer esperar ni durant el dilluns, instants després que es declarés el foc, ni tampoc aquest dimarts, el dia després de la catàstrofe. Bona part del panorama polític internacional ha expressat el seu suport a París i als francesos.

Des del president dels Estats Units, Donald Trump, fins al president espanyol, Pedro Sánchez, passant per Angela Merkel, Theresa May, Vladímir Putin o el mateix Jair Bolsonaro.

El suport de la Unió Europea

Més enllà de les mostres de suport, la Unió Europea ha estat un dels actors que més enèrgicament ha demanat la col·laboració amb França per ajudar a reconstruir la catedral. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha instat aquest dimarts a tots els estats membres de la Unió Europea a contribuir amb el procés de reconstrucció de l'emblemàtica catedral parisenca.

Tusk ha respost així a la crida d'ahir a la nit d'Emmanuel Macron, que en la primera compareixença davant dels mitjans després de l'incendi va assegurar que reconstruirien, sense dubtar-ho, Notre-Dame.

Cargando
No hay anuncios

"Reconstruireu la vostra catedral. Des d'Estrasburg, la capital francesa de la Unió Europea, demano als 28 estats membres que s'involucrin en aquesta tasca", ha demanat Tusk, que ha dit que no només ha parlat com a president del Consell Europeu sinó com a ciutadà de Gdansk, una ciutat polonesa que, tal com ha recordat, va ser destruïda i incendiada i va ser reconstruïda després de la guerra.

El president del Consell ha afirmat que sap que França pot reconstruir el temple sola, però que "hi ha en joc alguna cosa més que l'ajuda material". "Estem units per alguna cosa molt més profunda i important que els tractats", ha afegit el representant de la UE.

També des de la Unió Europea, aquest dimarts el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha proposat als eurodiputats que donin el seu sou del dia d'avui per contribuir a la reconstrucció de la catedral de Notre-Dame.

En l'obertura de la sessió, Tajani s'ha referit al temple gòtic com "la primera catedral de la seva vida" i ha assegurat que el cor de tots ha quedat "ferit".

"Estarem al costat del poble francès, perquè costarà molt de temps curar aquesta ferida. Hem de fer el que puguem, un eurodiputat m'ha suggerit que recaptem fons (...) Podem donar el que guanyem avui com a símbol de solidaritat", ha suggerit el polític italià.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser un dels primers a reaccionar dilluns. En un tuit, va assegurar que seguia minut a minut l'incident i que "compartia l'emoció de la nació francesa" que també és la seva. "Quin espectacle més trist. Quin horror", va afegir.

Salvini, Merkel, May i Trump i Putin

De la mateixa manera, la majoria de caps d'estat europeus es van fer ressò de la tragèdia a Notre-Dame. El polèmic vicepresident italià, Matteo Salvini, per exemple va qualificar l'incendi de "foc aterrador". "Un pensament i una abraçada a la gent de París. Des d'Itàlia teniu tot el nostre suport i tota l'ajuda que us puguem donar", va apuntar Salvini instants després que es declarés el foc.

Cargando
No hay anuncios

Des d'Alemanya, la cancellera Angela Merkel va lamentar l'incendi d'un "símbol de la cultura de França i de la cultura europea", i va admetre que "les horribles imatges de les flames fan mal".

En la mateixa línia, la primera ministra britànica, Theresa May, també va voler mostrar el seu suport a França i especialment als equips d'emergència que lluiten contra el foc. "Els meus pensaments són amb la gent de França aquesta nit i amb els serveis d'emergència que estan fent front al terrible incendi de la catedral de Notre-Dame", va dir a través de Twitter.

Un dels primers a respondre va ser el president dels Estats Units, Donald Trump. A través d'un missatge de Twitter, com ja és costum, el mandatari nord-americà es va mostrar impactat pel foc que crema la catedral parisenca. "És horrible veure el massiu foc a la catedral de Notre-Dame de París. Potser es podrien utilitzar avions amb tancs d'aigua per apagar-lo. S'ha d'actuar amb rapidesa", va dir.

Malgrat la recomanació del mandatari de Washington, les autoritats franceses havien descartat l'opció d'utilitzar avions per llançar aigua, ja que segons van argumentar dilluns l'impacte de l'aigua hauria sigut letal per a l'estructura del monument i hauria multiplicat els riscos d'esfondrament.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el president rus, Vladímir Putin, també ha mostrat aquest dimarts al matí el seu suport a França i ha anat una mica més enllà. En un missatge dirigit a Macron, l'home fort del Kremlin ha ofert a París "els millors especialistes russos" perquè participin en la reconstrucció.

Torra, Sánchez i Puigdemont

Per la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, també es va manifestar dilluns al vespre a través d'un tuit i va oferir la seva ajuda. "L'incendi de Notre-Dame és una catàstrofe per a França. També ho és per a Espanya i Europa. Les flames arrasen 850 anys d'història, arquitectura, escultura. Serà difícil oblidar-ho. França pot comptar amb nosaltres per recuperar la grandesa del seu patrimoni".

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, també es va expressar per Twitter: "Oh, Déu meu, quina desgràcia". El missatge anava acompanyat d'un vídeo en el qual es veia el monument cremant-se.

En la mateixa línia, Carles Puigdemont va compartir un altre mostrant la seva solidaritat amb el poble parisenc. "Amb el cor encongit, l'incendi de Notre-Dame de París commou i preocupa tot el món. Tota la solidaritat a la ciutat de París", va apuntar.