El Regne Unit ja bombardeja l'Estat Islàmic a Síria

El ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, confirma que quatre caces han atacat aquesta nit un jaciment petrolífer en mans dels jihadistes. La intervenció militar va ser aprovada tan sols unes hores abans a la Cambra dels Comuns

Enlairament d'un caça britànic com els que aquesta nit han atacat objectius jihadistes a Síria / EFE
Ara / Agències
03/12/2015
2 min

Barcelona / LondresPoques hores després que la Cambra dels Comuns votés per àmplia majoria autoritzar la intervenció del Regne Unit a SíriaCambra dels Comunsintervenció del Regne Unit a Síria, quatre caces de la Reial Força Aèria (RAF) britànica han atacat sis objectius al jaciment petrolífer Al Omar, situat a l'est del país. El ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, ha qualificat d'èxit el resultat de la missió, destinada a "colpejar" la principal font de finançament de l'organització terrorista, el petroli.

Un cop acabats els atacs, els aparells han tornat a la seva base d'Akrotiri, a Xipre, des d'on els avions britànics ja operen a l'Iraq des de fa un any. Fallon ha informat que ell mateix va donar dimecres a la nit l'autorització per iniciar els atacs a Síria, els primers d'una ofensiva que preveu que sigui llarga.

"El que va ser realment important del vot de ahir a la nit és que es va confirmar que el Regne Unit és un aliat seriós. Hem sortit en defensa de França, que va sol·licitar la nostra ajuda amb els nostres avions de la RAF", ha recordat Fallon, i ha afegit que hi ha altres blancs similars a Síria que seran atacats en els pròxims dies.

En unes declaracions avui a la BBC, el capità Richard Davies, de la RAF, ha dit que confia que no hi hagi víctimes civils en les missions que duguin a terme a Síria, com ha passat fins ara a l'Iraq. "En els més de 400 atacs aeris que la RAF ha realitzat a l'Iraq, no hem tingut cap víctima civil", ha insistit Davies.

Ampli suport del parlament britànic

La intervenció a Síria va ser aprovada al parlament britànic, amb 397 vots a favor i 223 en contra, després d'un debat de deu hores i constants tensions i retrets entre els diputats. Cameron va defensar l'inici dels atacs aeris per raons de "seguretat nacional". En la moció aprovada, a més, s'assegura que els bombardejos aniran acompanyats d'una estratègia diplomàtica més àmplia i que en cap cas s'enviaran tropes de terra.

Uns arguments que, en el seu conjunt, van convèncer una setantena de diputats del Partit Laborista -el principal a l'oposició-, que havia donat llibertat de vot als seus membres. Qui no va canviar d'opinió va ser el líder de la formació, Jeremy Corbyn, radicalment contrari als bombardejos. En la seva intervenció al Parlament, va replicat els arguments de Cameron, advertint que la participació del Regne Unit a l'ofensiva a Síria "incrementarà" l'amenaça terrorista al Regne Unit i causarà la "mort d'innocents".

La societat britànica, dividida per la intervenció a Síria

La intervenció del Regne Unit a Síria divideix tant el parlament com la societat britànica. De fet, segons assegurava dimecres 'The Times', "menys de la meitat dels electors avalen els bombardejos a Síria". Així, mentre a la Cambra dels Comuns s'aprovava dimecres els bombardejos, a l'exterior, centenars de persones es manifestaven contra la guerra.

'Stop the War'

stats