El rei del Marroc suspèn el seu aniversari per austeritat en una decisió inèdita
La monarquia vol reduir la seva presència pública per no ser blanc en moments de crisi social
BarcelonaEl rei Mohamed VI del Marroc ha decidit anul·lar la "celebració oficial" del seu aniversari, que es commemora el 21 d'agost, en un acte sense procedents en la monarquia del país magribí. "El rei Mohamed VI va donar l'ordre que a partir d'aquest any no torni a tenir lloc la cerimònia oficial de l'aniversari del sobirà al Palau Reial", ha precisat en un breu comunicat el ministeri de la Casa Reial, del Protocol i de la Cancelleria.
Tot i que la Casa Reial no ha donat més detalls ni ha precisat els motius de la decisió, els observadors esgrimeixen raons econòmiques i polítiques per explicar aquesta mesura. Per a l'investigador amb qui ha contactat Efe Rachid Aouraz, de l'Institut Marroquí d'Anàlisi de Polítiques, es tracta d'una mesura d'austeritat davant l'augment de les crítiques pel pes econòmic de la monarquia i d'un pas per reduir la seva presència a l'escena política. En aquesta mateixa línia, el Gabinet Reial va donar ordres enguany que les diferents institucions evitessin els fastos del vintè aniversari de l'arribada del monarca al tron i que se celebrés "segons els costums i tradicions habituals", "sense celebracions suplementàries o especials".
Està previst que les despeses públiques del Marroc arribin a 289.000 milions de dírhams el 2019 (uns 27.000 milions d'euros), dels quals uns 2.674.000 (250 milions d'euros) seran despeses de la monarquia finançats pels pressupostos anuals de l'Estat. Aouraz també opina que la nova mesura de Mohamed VI, de 55 anys, reflecteix una tendència cap a l'"austeritat simbòlica", és a dir, a reduir la presència de Palau en l'escena política perquè no es converteixi en un blanc per a la ira social quan fallin algunes polítiques estatals.
"La monarquia està reduint la seva presència tradicional i aclaparadora en la vida política, i està invertint més en la seva eficàcia administrativa i en el seu paper d'arbitratge", ha precisat. Malgrat que la Constitució del 2011 va consolidar la figura del president del Govern, el Palau es va conservar una gran part del poder executiu, i durant les crisis socials, com la revolta del Rif del 2017, la societat va dirigir la seva mirada directament cap a la monarquia.
Mentrestant, els partits polítics i els sindicats tradicionals no tenen cap protagonisme en la societat. Menys encara entre els joves, que no els veuen útils per regular els seus moviments i canalitzar les seves demandes.