Internacional04/05/2015

Renzi tira endavant una nova llei electoral per a Itàlia

La norma dóna majoria absoluta al partit que aconsegueixi el 40% dels sufragis

Efe
i Efe

RomaLa Cambra Baixa d'Itàlia ha aprovat avui la reforma electoral del primer ministre Matteo Renzi, coneguda com 'Italicum', un polèmic projecte de llei que neix amb l'objectiu de millorar l'estabilitat governamental.

La reforma electoral ha sortit endavant amb 334 vots a favor, 61 en contra i 4 abstencions. L'oposició no ha participat en la votació i ha sortit de l'hemicicle. Entre els aspectes continguts en aquesta nova llei, destaca que el partit que superi el 40% dels vots rebrà 'un premi' directe d'aconseguir el 55% dels escons per dotar al sistema de major estabilitat. En cas que cap formació aconsegueixi aquest anhelat 40%, s'haurà de convocar una segona volta en què només concorreran les dues formacions més votades i la vencedora rebrà el premi.

Cargando
No hay anuncios

A més, la llei elimina el sistema de coalicions que fins ara s'utilitzava a Itàlia per aconseguir les majories, ja que a més només obtenen escons els partits que superen el 3% dels vots.

Només alguns minuts després de l'aprovació, Renzi escrivia un missatge a la xarxa social Twitter amb el qual celebrava l'aprovació de la seva nova mesura. "Esforç mantingut, promesa respectada. Itàlia necessita d'aquells que no sempre diuen no. Endavant amb humilitat i valentia", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Amb la nova llei, el territori italià queda dividit en 100 circumscripcions electorals en què cada partit proposarà una llista de candidats que seran elegibles a excepció del número u, que romandrà bloquejat, principal reclamació de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi i una de les crítiques de la minoria del PD .

Cargando
No hay anuncios

'Italicum' entrarà en vigor previsiblement el primer de juliol de 2016 i s'aplicarà només a la Cambra dels Diputats ja que Renzi, d'altra banda, s'afanya a acabar amb el bicameralisme mitjançant la supressió de la funció legislativa del Senat.