La supressió del 'roaming' dispara l'ús del mòbil a la UE
Tot i l'augment de trucades i trànsit de dades, un 60% dels europeus usen poc el telèfon a l'estranger
Brussel·lesGairebé quatre mesos després de la supressió de les tarifes 'roaming' a la Unió Europea -el sobrecost que tenien trucades, SMS i navegació per internet des de l'estranger-, l'ús del telèfon mòbil a Europa s'ha disparat, especialment la navegació per internet. Tot i això, molts usuaris encara en restringeixen l'ús quan viatgen per Europa.
El trànsit de dades mòbils s'ha duplicat, i ha passat del 15% al 31%, segons l'enquesta de l'Eurobaròmetre, publicada aquest dimarts. Si abans de la supressió del 'roaming' a la UE un 42% dels turistes mai utilitzaven la connexió a internet amb el mòbil, aquest estiu el percentatge ha baixat fins al 21%, segons l'Eurobaròmetre.
El trànsit de dades es multiplica per sis
La Comissió Europea encara no disposa de totes les dades de les operadores per saber exactament quant ha augmentat l'ús del mòbil a l'estranger, però segons les dades preliminars el trànsit de dades en alguns països s'ha arribat a mulitplicar per sis. "Molts operadors han experimentat un fort creixement, lligat als viatgers, del trànsit de dades, que s'ha multiplicat per entre tres i sis, fins i tot més en alguns casos", explica Brussel·les.
Tot i això, aquest augment espectacular no és només de la navegació per internet a l'estranger, sinó que també inclou el trànsit domèstic. Brussel·les assegura que "una part important" de l'augment es deu a les noves normes que han suprimit les tarifes d'itinerància, però no tot. A més a més, l'executiu comunitari avança que l'augment del nombre de trucades "és important", però no tan destacat com l'ús de dades mòbils.
Usuaris que encara apaguen el mòbil
Al marge de les dades de les operadores, l'Eurobaròmetre revela que els usuaris encara no utiltizen el mòbil a Europa com ho fan quan es troben al seu país. El 12% dels viatgers encara apaguen el mòbil, mentre que la dada més preocupant és que el 60% utilitzen menys l'aparell malgrat la desparició dels sobrecostos a l'estranger. De fet, només el 71% dels europeus que responen a l'enquesta estaven al corrent de la desaparició de les tarifes en itinerància.
Malgrat el desconeixement de la normativa, Brussel·les fa un balanç positiu dels primers mesos de funcionament de la supressió del 'roaming'. "La itinerància amb tarifes nacionals funciona: els clients estan contents, el consum augmenta i la demanda dels serveis mòbils a l'estranger és molt elevada. Això beneficia tant els consumidors com els operadors", ha subratllat la comissària de Societat Digital, Mariya Gabriel.