Internacional31/05/2018

Romania i Lituània, condemnats per tortures per haver acollit presons secretes de la CIA

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha donat la raó a dos presos de Guantánamo

Ara
i Ara

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Lituània i Romania per haver vulnerat els drets de dos homes acusats de pertànyer a Al-Qaida que van estar retinguts en presons secretes de la CIA en aquests països, on van ser torturats. Després dels atemptats de l'11 de setembre a Washington i Nova York, soldats nord-americans van capturar Abu Zubaydah i Abdalrahim al-Nashiri, que van passar per presons secretes de la CIA a Lituània i Romania, abans de ser transferits a la base militar nord-americana de Guantánamo, a Cuba, on encara estan presos.

El tribunal d'Estrasburg ha condemnat els dos països per haver violat la prohibició europea de la tortura. Zubaydah és un palestí apàtrida nascut a l'Aràbia Saudita, que es considera el responsable de reclutament d'Al-Qaida durant els anys noranta, que després se suposa que va jugar un paper clau en l'aparell de l'organització posant en contacte Osama bin Laden amb les cèl·lules del grup. Al-Nashiri dirigia les operacions a la regió del golf Pèrsic, segons els serveis secrets nord-americans.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal ha considerat provat que Romania va acollir una presó secreta de la CIA entre el 2003 i el 2005, on Al-Nashiri va estar sotmès a un "règim de detenció extremadament dur" i un "tracte inhumà" que Romania va permetre "cooperant amb la CiA". El mateix veredicte s'ha dictat sobre Zubaydah en el cas de Lituània, on la presó secreta va funcionar entre el 2005 i el 2006. Documentació de la CIA acredita que tots dos van ser sotmesos aïllament, exposició a llum i soroll excessius, van ser encaputxats i els van fer portar grillons a les cames.

Els dos països també són responsables d'haver permès el trasllat dels sospitosos a altres presons. L'existència de presons secretes de la CIA (conegudes com a llocs negres) per torturar i obtenir informació dels detinguts es va conèixer el 2005 i l'any següent la Casa Blanca les va admetre oficialment.