Romania i Bulgària entren a l'espai Schengen després de més d'una dècada d'espera
Àustria va bloquejar l’adhesió al·legant una protecció insuficient de les fronteres exteriors de la UE contra la immigració irregular
Andorra la VellaA partir de l’1 de gener del 2025, l’espai Schengen de lliure circulació suma dos nous membres: Romania i Bulgària. Després de més de deu anys de negociacions i de superar el veto d’Àustria, els controls fronterers terrestres entre els dos països i amb la resta de l’espai Schengen han estat eliminats.
Durant la matinada, els ministres de l’Interior de Romania, Cătălin Predoiu, i de Bulgària, Atanas Ilkov, han celebrat aquest moment històric al pas fronterer de Giurgiu-Ruse, sobre el riu Danubi. Predoiu ha destacat la transcendència política i pràctica de la fita: "És un moment ple de significació política, però també amb conseqüències pràctiques especials per als ciutadans i empreses dels nostres països i per a Europa."
Per la seva banda, Ilkov ha subratllat la col·laboració entre Romania i Bulgària per assolir aquest objectiu: "Entre els nostres països hi ha hagut més que confiança institucional; hem estat autèntics socis."
Més d’una dècada d’obstacles
Romania i Bulgària, que van entrar a la Unió Europea el 2007, van rebre el vistiplau de la Comissió Europea per accedir a l’espai Schengen el 2022. Tot i això, Àustria va bloquejar l’adhesió al·legant una protecció insuficient de les fronteres exteriors de la UE contra la immigració irregular. Després de dos anys de negociacions i millores en seguretat fronterera, Àustria va aixecar el veto, permetent l’entrada al Schengen.
Bulgària, en particular, va haver d’invertir 130 milions d’euros en mesures de seguretat, incloent detectors de moviment, càmeres tèrmiques, llanxes patrulleres i vehicles tot terreny per reforçar la vigilància de la seva frontera amb Turquia.
Controls temporals i passos cap a la plena integració
Al llarg del 2024, ja es van suprimir els controls fronterers aeris i marítims entre Romania i Bulgària i la resta de l’espai Schengen. Ara, amb l’eliminació dels controls terrestres, s’han acordat mesures transitòries: durant els pròxims sis mesos, es duran a terme controls aleatoris per prevenir riscos de seguretat vinculats als canvis en els fluxos migratoris.
Es preveu que a partir de l’1 de juliol els passos fronterers deixin de funcionar definitivament, tot i que continuarà havent-hi controls puntuals fins a 30 quilòmetres de la frontera, com els que també s’aplicaran entre Bulgària i Grècia.