Internacional19/07/2014

Rússia, en el punt de mira de les grans potències per l'avió abatut a Ucraïna

Kíev i Washington assenyalen l'executiu de Putin com a col·laborador indirecte del míssil llançat, presumptament, per rebels pro-russos. El Regne Unit i Holanda demanen revisar la relació de la UE amb Moscou

Efe
i Efe

Redacció internacionalMalgrat que ha sol·licitat una investigació exhaustiva, Rússia es troba en el punt de mira de les grans potències per l'assumpte de l'avió de Malaysia Airlines, que dijous passat va caure a l'est d'Ucraïna, presumptament abatut per un míssil llançat pels rebels pro-russos.

L'avió, un Boeing 777, cobria la ruta Amsterdam-Kuala Lumpur amb 298 persones a bord, 193 de nacionalitat holandesa (una de les quals amb nacionalitat nord-americana, també), i es va estavellar sense deixar cap supervivent.

A bord també hi viatjaven 44 malaisis, inclosos els 15 tripulants i dos nadons; 27 australians; 12 indonesis, inclòs un nadó; 10 britànics, un dels quals amb doble nacionalitat sud-africana; 4 alemanys; 4 belgues; 3 filipins, 1 canadenc i 1 neozelandès.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el seu homòleg nord-americà, John Kerry, han coincidit aquest dissabte en la necessitat que totes les proves passin a disposició d'una comissió internacional d'investigació.

Cargando
No hay anuncios

En una conversa telefònica, Lavrov i Kerry han considerat "imprescindible garantir una investigació internacional absolutament sense traves, independent i oberta de la catàstrofe de l'avió malaisi", segons ha assenyalat en un comunicat el ministeri rus d'Exteriors.

Malgrat aquesta aparent col·laboració, Washington s'ha mostrat també molt crítica amb l'actitud de Moscou pel que fa al sinistre.

Els russos són "els grans perdedors" després del presumpte abatiment de l'avió i Moscou està més aïllat que mai, segons ha dit el secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, en una entrevista amb el servei de notícies Bloomberg.

"El míssil terra-aire va haver de venir de Rússia. La instrucció per operar el míssil terra-aire molt probablement va provenir de Rússia", ha afirmat Hagel.

Cargando
No hay anuncios

Ahir, el president nord-americà, Barack Obama, va afirmar que els Estats Units han conclòs que el míssil va ser llançat des de l'est d'Ucraïna.

Rússia "continua aïllant-se del món" com a resultat de la política del president rus, Vladímir Putin, que "ha esperonat el conflicte a l'est d'Ucraïna durant mesos, encoratja els separatistes i els proporciona equip militar avançat", ha assenyalat Hagel.

Per la seva banda, els governs britànic i holandès creuen que la Unió Europea (UE) ha de reconsiderar la seva relació amb Rússia després del sinistre, segons ha informat avui el 10 de Downing Street.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha parlat avui amb el seu col·lega holandès, Mark Rutte, i tots dos han coincidit que el vincle del bloc comunitari amb Moscou hauria de ser revisat.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Downing Street ha informat que l'ambaixador rus a Londres, Alexander Yakovenko, ha estat convocat avui al Foreign Office, on se li ha demanat que comuniqui a Putin que influeixi en els rebels pro-russos perquè no impedeixin l'accés a la zona on va caure l'avió.

Una portaveu de Downing Street ha dit que membres de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) han tingut un accés "limitat" al terreny on es va estavellar l'aparell.

Abans, el ministre britànic d'Exteriors, Philip Hammond, va advertir Putin que el món observa Rússia per assegurar que compleix amb les seves obligacions cap a les víctimes.

En una declaració, Hammond ha dit que cada vegada és més probable la hipòtesi que l'aparell va ser abatut per un míssil disparat pels rebels pro-russos a l'est d'Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

"No estem tenint prou suport dels russos, no estem veient que Rússia utilitzi la seva influència de manera efectiva perquè els separatistes, que controlen el lloc, permetin l'accés que necessitem", ha dit Hammond.

Per la seva banda, el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha anunciat que prepara demandes judicials perquè les organitzacions rebels pro-russes de les regions orientals de Donetsk i Lugansk siguin qualificades com a terroristes.

Poroixenko s'ha reunit amb el ministre d'Afers Estrangers holandès, Frans Timmermans, que ha arribat avui a Ucraïna per ajudar a fer que els cossos dels 193 holandesos morts siguin repatriats al més aviat possible.

El cap de la diplomàcia holandesa ha assegurat que el seu país "no descansarà fins que els culpables compareguin davant la Justícia", i no només els autors materials de la tragèdia, "sinó també els que ho van fer possible", en una aparent al·lusió a Rússia, acusada tant per Kíev com per Washington de participar indirectament en la catàstrofe.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Transport de Malàisia, Liow Tiong Lai, que viatjarà aquesta nit a Ucraïna per supervisar les tasques dels investigadors, ha lamentat que la zona no hagi pogut ser acordonada per evitar el pas d'intrusos.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha abordat amb Putin la necessitat de garantir una investigació independent en el lloc del sinistre, alhora que li ha demanat que exerceixi la seva influència sobre els rebels pro-russos de l'orient ucraïnès.

El president francès, François Hollande, ha parlat avui per telèfon amb el seu homòleg ucraïnès, amb qui ha coincidit que "no es pot tolerar cap obstacle" a la investigació.