ELECCIONS ITÀLIA
Internacional10/05/2019

Els sacerdots italians s’atreveixen a desafiar la Màfia

Es mobilitzen després que una nena de 4 anys resultés ferida greu

Soraya Melguizo
i Soraya Melguizo

RomaDurant dècades, alguns membres de l’Església catòlica a Itàlia van signar un pacte no escrit amb el crim organitzat. Molts sacerdots, sobretot al sud del país, van ser còmplices dels mafiosos. Va ser necessària la condemna de tres pontífexs i la històrica excomulgació pronunciada pel papa Francesc el 2014 a Calàbria per trencar amb aquesta ambigüitat. No obstant això, en l’actualitat encara queden exemples d’aquesta connivència i és habitual observar com en alguns pobles les processons religioses s’aturen davant de la casa del capo local en senyal de respecte.

Però alguns sacerdots -pocs- han optat històricament per no agenollar-se davant la màfia. Ara se n’hi han sumat més, esperonats per la tragèdia d’una nena de quatre anys víctima col·lateral de la màfia. Una bala perduda va travessar els dos pulmons de la Noemi quan passejava amb la seva àvia pel centre de Nàpols el 3 de maig. “És una ferida de guerra”, va dir Giovanni Gaglione, el metge que va operar la nena, que segueix a cures intensives. La policia va detenir ahir Armando del Re com a presumpte autor del tiroteig. Però ningú dubta que si han trigat gairebé una setmana a arrestar-lo és gràcies a la complicitat de tot el barri, que va decidir callar i mirar a una altra banda. “No els podem condemnar, tenen por. Al barri tothom coneix a tothom. L’Estat no hi és i llavors ningú fa el primer pas perquè després et quedes sol”, diu a l’ARA el rector Luigi Merola.

Cargando
No hay anuncios

Por a la Camorra a Nàpols

“De tots els sacerdots que hi ha a Nàpols només 3 o 4 s’atreveixen a denunciar la criminalitat. No tots creuen que la feina de l’Església sigui combatre la màfia. Però jo crec que la feina del capellà comença quan la missa acaba”, explica Merola. El 2000 va arribar al barri napolità de Forcella, controlat per la Camorra. La mort quatre anys després d’Annalisa Durant, una adolescent de 14 anys, víctima innocent d’un tiroteig entre dues famílies rivals de la Camorra, va suposar un abans i un després en la vida d’aquest “rector sense parròquia”. Va decidir que no seguiria més de braços creuats: va desmantellar les telecàmeres que el clan dels Giuliano havia instal·lat a tot el barri per controlar el territori i va denunciar els mafiosos durant el funeral de la nena.

Cargando
No hay anuncios

Ells tampoc es van quedar de braços creuats i van prometre que li taparien la boca per sempre “a l’altar”. El 2007, després que intentessin cremar el seu cotxe diverses vegades i que uns sicaris es presentessin a la porta de casa seva, va abandonar la seva parròquia i va fundar una associació on els petits del barri van a jugar a futbol o rebre classes de música després de l’escola. “El capellà ha de ser educador, ha de pescar entre els joves, perquè si no els salvem nosaltres, qui ho farà?”, diu.

Luigi Ciotti tampoc fa mai un pas sense els seus “àngels de la guarda”. Fundador de Libera, la principal associació antimàfia italiana, el sacerdot viu sota protecció des que el 2014 es va interceptar un missatge de Totò Riina -considerat il capo dei capi de la Cosa Nostra, i aleshores empresonat des de feia més de 20 anys- en què donava instruccions per acabar amb la vida del capellà. Riina va morir el 2017 però la màfia no oblida. “Les amenaces no em van sorprendre i són la demostració que estem fent les coses bé -assegura-. Riina es va equivocar al pensar que el problema era jo. El que hem fet en aquests anys ha sigut fruit d’un compromís col·lectiu a favor de la legalitat. A un individu el pots matar, a un moviment d’idees i de persones no”.

Cargando
No hay anuncios

El pare Cosimo Scordato va ser el primer a convocar una manifestació contra la Cosa Nostra a Palerm fa 30 anys. “La màfia és atea. No es pot ser cristià i mafiós”, assegura a l’ARA. Scordato era íntim amic de Pi Puglisi, el primer capellà a ser assassinat per haver gosat desafiar la màfia. Puglisi va fundar una escola a Brancaccio, un barri popular a la perifèria de Palerm governat per diverses famílies mafioses. En aquest centre, encara actiu, el sacerdot oferia als joves una alternativa de vida al crim organitzat. La màfia no l’hi va perdonar. El 15 de setembre de 1993, el dia del seu 56è aniversari, dos sicaris van acabar amb la vida del rector amb un tret al clatell.