El rastre d'Abdelhamid Abaaoud

El cervell dels atemptats va passejar-se per diverses zones de París després dels atemptats

Soldats francesos patrullen La Defense, el barri financer de París que els terroristes volien atacar. AFP
Gerard De Josep
25/11/2015
4 min

BarcelonaLes investigacions sobre els atemptats a París del dia 13 de novembre a la nit avancen, i a poc a poc es poden resseguir amb més detall les accions dels presumptes terroristes que en van ser els responsables: abans, durant i després dels atacs (almenys d'aquells que no van suïcidar-se). Cotxes abandonats, restes d'ADN, el rastreig d'un telèfon mòbil i armilles d'explosius van deixant un rastre que dibuixa un relat esfereïdor. El fiscal de París, François Molins, l'ha anat desgranant en rodes de premsa que arriben a comptagotes.

Entre altres coses, a hores d'ara sembla clar que aquells tirotejos i explosions no eren els últims atacs que hi havia previstos. Abdelhamid Abaaoud, considerat el cervell de l'operació, i un altre còmplice, que encara ha de ser identificat, havien planificat un altre atemptat suïcida –que finalment no es va dur a terme– al barri de negocis de La Defense, als afores de la capital francesa. Se sap que volien fer aquesta mena d'atac perquè les armilles d'explosius que hi havia al pis de Saint-Denis –una de les quals va servir perquè el còmplice d'Abaaoud es fes explotar– havien de ser utilitzades per a l'atemptat. En aquell assalt, Abaaoud va morir a trets a mans dels agents. No era, ni de bon tros, el final de tot plegat.

El dia dels atemptats

Al voltant de la mitjanit del dia 13 de novembre, mentre tres terroristes acabaven d'assassinar 89 persones i en ferien més de 200 a l'interior de la sala Bataclan, Abaaoud va fer servir el seu telèfon mòbil. Ell era a fora de la sala, però en una zona molt propera. Només una mica més tard, es reunien pràcticament al mateix punt el president de França, François Hollande, el primer ministre francès, Manuel Valls, i els titulars d'Interior i Justícia, a més de l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, i el president de l'Assemblea Nacional.

Una estona abans l'havia enregistrat una càmera de seguretat: Abaaoud anava vestit de color negre i portava un sabatilles d'esport de color taronja. Eren prop de les deu del vespre i ell i l'altre home van sortir d'una boca de metro a prop d'on va quedar abandonat el cotxe que hauria utilitzat l'anomenat 'comando de les terrasses'. Aquella mateixa nit, el comando va dur a terme diversos tirotejos en bars i restaurants de la plaça de la República de París. Van matar 40 persones i van causar desenes de ferits. L'ADN d'Abaaoud i el de l'altre home era en els kalàixnikovs que hi havia dins del vehicle. El comando el completava Brahim Abdeslam, que es va fer explotar poc després en un bar pròxim, al bulevard Voltaire.

Quan quaranta-vuit hores després dels atacs tot semblava més calmat, Abaaoud va tornar a la zona dels crims. Els plans per perpetrar més atemptats a La Defense ja havien començat a rodar. Per tirar-los endavant, Abaaoud havia demanat a la seva cosina, Hasna Aitboulahcen –que va morir asfixiada a l'apartament de Saint-Denis– que comprés dues jaquetes elegants de vestir. Els policies les van trobar entre les runes de l'explosió: els terroristes pretenien passar així desapercebuts al barri financer. A més, segons el rotatiu 'Le Monde', Aitboulachen era l'encarregada d'aconseguir als seus companys una identitat falsa i un bon amagatall. Per això, va decidir trobar-se amb Bendaoud Jawad, un home conegut a la zona i relacionat amb el tràfic de drogues. Poc després, Jawad es comprometia a acollir Abaaoud i el seu company al pis de Saint-Denis, on van acabar morint.

Però encara hi ha sospitosos vius. Dos d'ells estan en crida i cerca. El primer és Salah Abdeslam, que es podria haver encarregat de portar en cotxe els tres terroristes suïcides fins a l'Estadi de França, on es disputava el partit amistós entre França i Alemanya. El seu ADN es va trobar a la clau del Renault Clio que es va trobar abandonat no gaire lluny. Un dels tres suïcides, Bilal Hadfi, havia parlat diverses vegades amb Abaaoud per telèfon aquella mateixa tarda del 13-N. Sembla indiscutible que Abaaoud coordinava tot l'operatiu.

Una de les hipòtesis que es tenen en compte és que Abdeslam duia també posada una armilla d'explosius el dia dels atemptats, però va decidir no detonar-la. L'artefacte s'ha trobat aquesta setmana a la ciutat de Montrouge, al sud de París, on s'havia detectat també el seu telèfon mòbil. Hi ha raons que porten a pensar que Abdeslam està fugint a la vegada de la policia i dels jihadistes, per no haver-se atrevit a perpetrar l'atac.

La segona ordre de crida i cerca és per a Mohammed Abrini, un home de 30 anys que, segons l'enregistrament d'una càmera de seguretat de l'estació de servei d'Oise, sortint de Brussel·les, acompanyava Abdeslam el dia 12 de novembre a les 3 de la matinada. No hi ha constància de la seva presència als atemptats de París, però podria aportar informació valuosa.

stats