El Senat de l'Argentina rebutja despenalitzar l'avortament

El projecte de llei buscava la legalització total de l'avortament en les primeres 14 setmanes de gestació, una llei similar a l'espanyola

Pro-vida celebrant el vot contrari a l'avortament a les portes del Senat argentí
Ara
09/08/2018
2 min

BarcelonaEl Senat de l'Argentina ha rebutjat avui un projecte de llei que buscava la legalització total de l'avortament en les primeres 14 setmanes de gestació, una llei similar a l'espanyola. A més a més, proposava valorar l'avortament terapèutic durant tot l'embaràs en cas de perill per a la salut de la mare o inviabilitat del fetus. Però la negativa a la despenalització no suposa la fi d'un debat que ha dividit la societat i ha posat sobre la taula una problemàtica en què cada dia es troben milers de dones, sobretot joves, i fins i tot senadors pro-vida han admès que és qüestió de temps que la interrupció de l'embaràs es legalitzi després de veure la gran mobilització dels sectors favorables.

El resultat de la votació, després de 17 hores de viu debat al Senat, ha caigut com un gerro d'aigua freda entre la 'marea verda', que aplega els sectors progressistes i favorables als drets de les dones a decidir sobre la seva maternitat. Amnistia Internacional ha lamentat que s'hagi "perdut una oportunitat històrica" que hauria situat l'Argentina com a país capdavanter a la regió en matèria de l'avortament. Contràriament, l'onada blava dels sectors pro-vida han celebrat enmig de la pluja que la llei es mantingui igual.

Tot i que el text de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs havia passat per un estret marge i per sorpresa el primer pas al Congrés de Diputats, els 72 diputats del Senat tenien l'última paraula, i no ha aconseguit passar la fase parlamentària definitiva. Ha sigut rebutjat amb 31 vots a favor, 38 en contra i dues abstencions. Malgrat la derrota del projecte, no tot quedarà igual, ja que el debat sobre l'avortament ha obert la possibilitat d'una reforma al Codi Penal del 1921 per evitar la presó a les dones que avortin, tot i que es mantindrà el càstig per als professionals que practiquin la intervenció.

Membres de la marea verda escalfant-se en la nit freda de l'hivern austral argentí en conèixer el bloqueig a la despenalització de l'avortament

Segons dades del govern del conservador Mauricio Macri, al voltant de mig miler d’argentines de totes les edats es veuen obligades a interrompre l’embaràs en la clandestinitat, sense garanties higièniques, com demostra el fet que un 10% han de ser hospitalitzades per rebre tractament a causa de complicacions. El 2016, 43 dones van morir després d’un avortament.

Malgrat el rebuig de la proposta de llei, es preveu que les mobilitzacions de les associacions feministes continuïn als carrers, on centenars de milers de dones s'han manifestat els últims mesos al crit d’“avortament lliure i gratuït”.

El bloqueig a la llibertat a decidir de les dones deixa el mapa de l'avortament a l'Amèrica Llatina amb només tres països amb legislacions permissives: la pionera Cuba, la Guaiana i l'Uruguai, mentre que, per contra, un grapat de països, com Nicaragua o el Salvador, prohibeixen expressament l'avortament en tots els supòsits, sense tenir en compte la seguretat de la mare o del fetus.

stats