Internacional09/05/2019

Singapur castigarà amb fins a 10 anys de presó la difusió de notícies falses a internet

El Parlament aprova la mesura per una aclaparadora majoria

Agències
i Agències

BangkokLa difusió de notícies falses a través d'internet estarà castigada a Singapur amb penes de fins a deu anys de presó i multes de fins a 658.000 euros. Així ho estableix un controvertit projecte de llei que el Parlament ha aprovat amb majoria, malgrat la crítica d'opositors i activistes que consideren la norma un atac a la llibertat d'expressió. Companyies tecnològiques com Google i Facebook també han mostrat recel davant el projecte legislatiu, que està previst que es comenci a aplicar abans de final d'any.

La nova normativa permet al govern exigir correccions, eliminar continguts i censurar portals sense supervisió judicial. I s'ha aprovat amb el suport de la majoria de diputats del Parlament després de dos dies de debats: 72 vots a favor i només 9 en contra.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Justícia, K. Shanmugam, ha explicat que la llei té l'objectiu d'evitar que continguts falsos esdevinguin virals i ha rebutjat que doni massa poders a les autoritats. A més, ha assegurat que l'ordre de corregir i retirar continguts falsos anirà destinada bàsicament a les companyies tecnològiques, i no pas a usuaris individuals de la xarxa. "No beneficia ningú, ni tan sols els polítics, permetre que aquestes mentides proliferin. Tot el contrari, pot malmetre les nostres institucions", ha justificat el mandatari.

La proposta de llei deixa en mans del govern la capacitat de decidir quina informació és catalogada com a "falsa". L'acció de l'executiu, però, se centrarà en declaracions i comunicats falsos o accions que es considerin d'interès públic, diu la nova normativa. Segons les autoritats, la llei no afecta opinions, crítiques, sàtires o paròdies.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició, que només té 9 dels 101 escons del Parlament, ha denunciat que la llei dona "poder absolut" al govern per decidir quins continguts són falsos i quin càstig cal aplicar. També es queixa que la definició de falsedat és massa ambigua en la nova normativa.

"La intensitat del debat de les últimes setmanes ha posat de relleu la necessitat d'una consulta pública i transparent. Ens preocupa que la llei perjudiqui la llibertat de les persones per expressar-se a internet", ha declarat un portaveu de Google. Per la seva banda, Simon Milner, vicepresident de polítiques públiques de Facebook per a l'Àsia i el Pacífic, ha expressat en un comunicat la seva "preocupació davant de certs aspectes de la nova llei que garanteixen amplis poders al govern de Singapur per obligar [Facebook] a eliminar el contingut que ells considerin fals i impulsar una notificació a l'usuari".

Cargando
No hay anuncios

L'associació de defensa dels drets humans Human Rights Watch també ha criticat la nova llei. El seu subdirector a l'Àsia, Phil Robertson, ha qualificat l'aprovació de "desastre". El director d'Amnistia Internacional per a l'Àsia oriental i sud-oriental, Nicholas Bequelin, també ha opinat que la llei donarà poder a les autoritats per reprimir els seus crítics. "Donat l'historial de Singapur de censurar les crítiques al govern, la gent del país té raó de témer que aquesta llei s'hagi dissenyat per limitar la llibertat d'expressió a internet", ha declarat.