Periodistes de 'Le Monde' a Síria, víctimes d'atacs químics del règim
Un fotògraf relata al rotatiu francès com va viure en carn pròpia un atac de les forces armades contra rebels a prop de Damasc i en va patir les conseqüències durant quatre dies. Es tractaria de gas sarín
ParísUn grup de reporters del diari francès 'Le Monde' expliquen en l'edició d'aquest dilluns com han viscut atacs amb armes químiques per part de les tropes del règim d'Al-Assad quan es trobaven amb grups rebels a prop de Damasc.
El fotògraf Laurent Van der Stockt, en un ampli reportatge titulat 'Guerra química a Síria', explica com va viure en carn pròpia els efectes d'aquestes armes al front de Jobar el 13 d'abril. El fotògraf va veure que els combatents rebels, que atacaven des d'unes cases en ruïnes, començaven a tossir, a vomitar, a semblar que s'ofegaven, abans de patir alguns símptomes ell mateix. Després va tenir problemes visuals i respiratoris durant quatre dies.
Segons els testimonis, recollits per Van der Stockt i el periodista Jean-Philippe Rémy, dels metges de l'hospital Al-Fateh de Kafet Battna, a la regió de Ghouta, podria tractar-se de gas sarín.
Aquest gas inodor i incolor neurotòxic produeix uns efectes que coincideixen amb els observats sobre el terreny pels periodistes, que han estat durant dos mesos al país cobrint el conflicte i mirant de contrastar l'ús d'armes químiques.
Els reporters consideren que les forces lleials al president Baixar al-Assad utilitzen gasos als fronts de forma puntual i eviten propagacions massives, que oferirien fàcilment proves irrefutables de l'ús d'aquestes armes. Un ús que, per alguns governs occidentals com els Estats Units o França, constituiria una línia vermella que si es traspassés podria justificar una intervenció internacional, en particular, si es demostrés que s'utilitzen contra la població civil.