Internacional21/01/2018

Merkel aconsegueix el 'sí' de l'SPD per negociar un nou govern

Els socialdemòcrates aproven les converses en un congrés que demostra l'enorme divisió del partit

Andreu Jerez
i Andreu Jerez

Berlín362 vots a favor. 279 en contra. Amb aquest ajustadíssim resultat ha aconseguit aquest diumenge el president del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), Martin Schulz, la desitjada llum verda per arrencar oficialment les negociacions amb Angela Merkel. L'objectiu és formar un nou govern de coalició amb la unió conservadora de la cancellera en funcions per fer sortir el país del seu actual bloqueig polític. Gairebé quatre mesos després de les últimes eleccions federals, Alemanya segueix sense tenir nou executiu.

El desenllaç del congrés socialdemòcrata extraordinari celebrat a Bonn és una bona notícia per a Schulz, que salva així una primera bola de partit. Una victòria del 'no' hauria suposat amb tota seguretat la fi de la seva carrera política. Però el 'sí' es podria ben convertir en una victòria pírrica per al president socialdemòcrata. Només un 56% de delegats ha donat suport, no en va, als seus plans de negociar i governar altra vegada amb Merkel. El partit està clarament dividit i el lideratge de Schulz, més en dubte que mai.

Cargando
No hay anuncios

Si l'equip negociador de Schulz acaba arribant a un acord definitiu amb els conservadors, les bases socialdemòcrates hauran d'aprovar-lo en un referèndum intern en què podran participar tots els afiliats. Un pacte de govern poc satisfactori per a totes les famílies de la formació podria traduir-se en la victòria, aquesta vegada sí, del 'no' a la Gran Coalició. La votació d'aquest diumenge és, per tant, només un pas més de l'encara llarg camí fins al nou govern de democristians i socialdemòcrates. Alemanya només ha aconseguit sortir una mica de la seva actual crisi política.

"Moment decisiu"

"Aquest és, amb seguretat, un moment decisiu de la història recent del nostre partit", ha dit amb solemnitat Schulz en la seva última intervenció de la jornada. "No s'ha de governar sigui com sigui, però tampoc es pot no voler governar a qualsevol preu. […] L'1% d'alguna cosa és millor que el 100% de res", ha continuat el president de l'SPD en el seu últim intent de convèncer els delegats. Un intent que ha sonat més a súplica que no pas a discurs polític convincent i convençut de les seves possibilitats.

Cargando
No hay anuncios

La primera votació a mà alçada ha resultat tan ajustada que la presidència del congrés ha decidit comptar un per un els vots dels 641 delegats. Aquesta escena ha deixat clara la complicadíssima situació en què es troba Martin Schulz, que fa poc menys d'un any va ser elegit com a president del partit amb el 100% dels vots i avui lluita per la supervivència política. Quan el ministre de justícia en funcions, Heiko Maas, ha llegit en veu alta l'ajustadíssim resultat a favor de les negociacions per governar, Schulz ha mostrat una barreja d'alleujament i d'expressió de circumstàncies. El líder socialdemòcrata guanya temps, però la seva posició queda molt i molt afeblida.

El portaveu de les joventuts socialdemòcrates (Jusos), Kevin Kühnert, es la veu que amb més força i claredat il·lustra les creixents resistències dins l'SPD davant un nou govern amb els conservadors. "Després de 12 anys d'Angela Merkel, vuit dels quals amb govern de la Gran Coalició, hi ha una sèrie de semblances que, senzillament, estan acabades", ha dit Kühnert, la duresa dialèctica del qual ha rebut forts aplaudiments de l'auditori. El jove polític només apuntava el que tothom ja sap al partit: la reedició de la Gran Coalició difícilment no es traduirà en la irrellevància política. L'SPD ja va aconseguir en les últimes eleccions federals el pitjor resultat de la seva història recent (20,5%). El congrés extraordinari d'aquest diumenge debatia, de fet, molt més que la negociació d'un simple govern federal amb Merkel: l'SPD abordava la seva supervivència com a partit polític.

Cargando
No hay anuncios

"Dures" negociacions

Amb el 'sí' damunt la taula, Schulz i el seu equip s'enfronten ara a les negociacions oficials amb la CDU-CSU. El marc per a les converses és un document de mínims de 28 pàgines acabat d'aprovar per les direccions de tots dos partits. El document conté, entre altres punts, la introducció d'un límit màxim 'de facto' als refugiats i peticionaris d'asil (no més de 220.000 a l'any) i rebutja la creació d'una assegurança mèdica universal que acabi amb un sistema de salut de dues velocitats (dividit entre caixes públiques i privades). Aquestes dues són només algunes de les derrotes que l'SPD va haver d'assumir al llarg dels sondejos preliminars.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Schulz ha assegurat que les negociacions oficials que estan a punt de començar seran "dures", Angela Merkel va deixar clar la setmana passada que les línies vermelles establertes pel principi d'acord són innegociables. I la cancellera en funcions amenaça amb noves eleccions si les converses fracassen. "Celebrem que el congrés de l'SPD hagi donat un resultat positiu", ha declarat Merkel aquest mateix diumenge a la tarda davant la premsa a la seu del seu partit a Berlín. "El principi d'acord és el marc en què negociarem", ha afegit. La cancellera era més a prop del seu objectiu: acabar la seva carrera política com a cancellera amb el suport d'un partit sumit en una veritable crisi existencial.