Internacional02/06/2015

Sud-àfrica honora 400 esclaus moçambiquesos naufragats fa 200 anys

Les restes del vaixell s'exposaran durant 10 anys a Washington

Efe
i Efe

JohannesburgSud-àfrica recorda avui als més de 400 esclaus moçambiquesos que viatjaven al vaixell portuguès São José-Paquet d'Àfrica, una embarcació amb destinació al Brasil que va naufragar fa més de 200 anys a la costa meridional de Ciutat del Cap.

Les restes de l'embarcació esclavista, que es va enfonsar en xocar amb una roca dos dies després del Nadal de 1794, es presenten avui als Museus Izik de Ciutat del Cap per celebrar aquesta troballa històric, el del primer vaixell sinistrat amb esclaus a bord.

Cargando
No hay anuncios

"És la primera prova concreta de l'ús de persones de l'est d'Àfrica en el comerç transatlàntic d'esclaus", explica a EFE Melissa Scheepers, dels Museus Izik, que destaca la rellevància científica del descobriment perquè fins ara només hi havia documents que provaven aquest fet .

Aquest èxit arqueològic és responsabilitat de l'Slave Wrecks Project (SWP), fruit de la col·laboració entre Izik, l'Agència Sud-africana de Patrimoni, la Universitat George Washington i el recentment creat Museu Nacional d'Història i Cultura Afroamericana d'Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

La primera prova física de l'existència del São José-Paquet d'Àfrica es remunta a la dècada del 1980, quan cercadors de tresors marins van trobar restes de la nau, que va ser identificada llavors com una embarcació holandesa. Anys després, el 2011, l'arqueòleg de l'Izik Jaco Boshoff va trobar als arxius del Cap una declaració judicial sobre el naufragi del capità del São José, que el va fer lligar caps i concloure que la nau holandesa era en realitat aquest vaixell esclavista procedent de Moçambic .

Documents trobats en arxius portuguesos i moçambiquesos -sobre la càrrega del vaixell a l'hora de salpar de Lisboa i la compra d'esclaus al país africà, respectivament- van confirmar poc després la idea de Boshoff, segons expliquen fonts del museu sud-africà.

Cargando
No hay anuncios

Seguint el delicat procés científic que permet conservar en bon estat tots els objectes per a la seva posterior estudi, les restes del naufragi van ser trets a la superfície, la qual cosa permetrà reconstruir els detalls de les condicions en què viatjaven esclaus i tractants.

Segons informacions dels arxius, la tripulació va ser rescatada i portada a terra, igual que, aproximadament, la meitat dels esclaus, que van ser revenuts a Ciutat del Cap i per als que la salvació només va suposar un canvi d'amos.

Cargando
No hay anuncios

L'altra meitat dels moçambiquesos van morir entre les violentes onades de l'Atlàntic, molt lluny de les plantacions brasileres de sucre, el seu destí quan van embarcar el 3 desembre 1794.

"És realment un lloc davant del qual inclinar el cap en senyal de respecte, un lloc en el qual reflexionar sobre tots els que van fer aquest viatge, sobre tots els que van morir", assegura el director del Museu d'Història Afroamericana, Lonnie G. Bunch , sobre el punt de la troballa de la nau.

Cargando
No hay anuncios

Els objectes recobrats del fons de l'Atlàntic seran cedits durant deu anys per Izik a la institució que dirigeix Bunch, que obrirà les portes al públic l'any vinent a Washington. A més, els investigadors esperen poder trobar més objectes a la zona del naufragi.

Avui, a Ciutat del Cap s'ha celebrat un acte carregat de simbolisme, amb la presència del jutge Albie Sachs, un dels activistes més significatius dels drets humans al país austral i que va perdre un braç en un atemptat dels serveis de seguretat del règim de l'apartheid al qual es va enfrontar.