Dos terratrèmols de gran magnitud sacsegen el sud de Califòrnia en només dos dies

L'últim, aquest divendres, ha sigut de 7,1 graus. La mateixa zona ja va patir un altre gran sisme dijous

Un cotxe circula per una carretera propera a la ciutat de Ridgecrest, al sud de Califòrnia, que presenta una gran esquerda a causa dels sismes que han sacsejat la zona des de dijous
Reuters
06/07/2019
2 min

Los AngelesUn terratrèmol de magnitud 7,1 ha sacsejat aquest divendres de nou el sud de Califòrnia, i s'ha convertit en el més gran dels sismes que ha afectat aquesta zona en les últimes hores, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les sigles en anglès). Dijous al matí es va registrar un sisme de magnitud 6,4 a la mateixa zona, i des de llavors hi ha hagut diversos terratrèmols i rèpliques fins al sisme d'aquesta matinada.

L'últim ha tingut lloc a 0,9 quilòmetres de profunditat a les 20.33 h, hora local (05.19 h, hora catalana) i l'epicentre s'ha situat a uns 17 quilòmetres al nord-est de Ridgecrest, una localitat d'uns 30.000 habitants situada al sud del Parc Nacional de la Vall de la Mort i a uns 250 quilòmetres al nord-est de Los Angeles, on també s'ha notat el tremolor. El sisme ha provocat incendis i ha danyat diversos edificis.

Les ampolles de les estanteries d'una gasolinera i botiga de licors de Ridgecrest, al sud de Califòrnia, han caigut a terre després del terratrèmol de 7,1 que ha sacsejat la zona aquest divendres

A aquest terratrèmol l'han seguit almenys 16 rèpliques de magnitud 4 o superior, segons l'USGS, que també ha advertit que hi ha més d'un 50% de probabilitats que hi hagi un altre terratrèmol de magnitud 6 en els pròxims dies.

L'alcaldessa de Ridgecrest, Peggy Breeden, ha explicat que, a més d'incendis, el sisme també ha provocat fuites de gas i ha deixat sense llum molts habitatges. El cap de policia de la localitat, Jed McLaughlin, ha dit que, de moment, només hi ha hagut ferits lleus.

El terratrèmol d'aquest divendres és el de més magnitud que ha registrat el sud de Califòrnia des que el 1999 un altre sisme, també de 7,1, va colpejar el desert de Mojave, a prop de la base dels 'marines' de Twentynine Palms, segons ha explicat Lucy Jones, sismòleg de l'Institut Tecnològic de Califòrnia (CalTech). Tanmateix, el terratrèmol més devastador que ha patit la regió es va produir el 1994 a Northridge, una zona molt poblada a només 40 quilòmetres de Los Angeles. Aquell sisme va deixar 57 morts i va ocasionar nombrosos danys en propietats.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha demanat ajuda federal i ha posat l'Oficina de Serveis d'Emergència (OES) en alerta màxima.

stats