Suïssa vota en contra de pagar els ramaders que no tallin les banyes de les vaques

En un referèndum, els suïssos rebutgen prioritzar les lleis locals per sobre del dret internacional

Armin Capaul ensenya orgullós el ramat amb les banyes intactes, al cantó suís de  Berna
Ara
25/11/2018
2 min

Barcelona¿Han de mantenir les banyes les vaques suïsses? Els electors creuen que sí i així ho han decidit en un dels habituals referèndums que la confederació helvètica convoca per a qüestions controvertides o d'interès social. La pregunta de la consulta d'aquest diumenge demanava a la ciutadania si accepten donar més ajudes públiques als ramaders que no tallen les banyes del ramat, una pràctica molt generalitzada. El 54% dels votants han rebutjat destinar fons públics a aquesta mesura que, segons els seus promotors, persegueix un respecte pel medi ambient i la fauna.

El principal impulsor d'aquesta iniciativa, un pagès del costat de Berna, Armin Capaul, ha lamentat el resultat i en declaracions a la ràdio pública suïssa ha assegurat que el poble suís "haurà d'explicar-se davant el món sencer" per mantenir aquesta pràctica. S'estima que només el 10% de les vaques mantenen les banyes d'adultes, un percentatge que les autoritats augmenten fins al 25%.

Capaul va començar en solitari la recol·lecció de les 100.000 signatures necessàries per forçar la convocatòria d'un referèndum, un procés al llarg del qual va començar a rebre suport d'alguns grups agrícoles, de defensa dels animals i organitzacions mediambientals.

Ajudes per llei

La proposta de caràcter federal plantejava que s'incorpori a la Constitució perquè l'estat suís doni "suport financer als propietaris de vaques, braus, cabres i marrans" en la mesura que aquests mantinguin les banyes de l'edat adulta. Camaul és un ramader de la regió sud-oriental de Suïssa i va aconseguir reunir les 100.000 signatures que es requereixen per convocar una consulta popular.

El govern suís havia recordat durant la campanya del referèndum que ja dona suport econòmic a aquells que crien de manera respectuosa els animals, alhora que considera que la iniciativa limitarà la llibertat empresarial dels ramaders.

Membres d'un col·legi electoral de Zuric iniciant el recompte de les paperetes dels referèndums

Contra els jutges suïssos primer

Rebuig a la prioritat de les lleis suïsses

En una altra de les consultes d'aquest diumenge de votacions, els electors suïssos han rebutjat clarament la proposta de donar prioritat a les lleis domèstiques per sobre del dret internacional. Gairebé dues terceres parts dels votants s'han manifestat en contra de la iniciativa, impulsada per la UDC, el partit ultraconservador que va tirar endavant la proposta de prohibir la construcció de nous minarets a Suïssa, el 2009, i que si s'hagués aprovat hauria obligat a renegociar milers de tractats internacionals. El govern i gran part de l'arc parlamentari i entitats empresarials s'han felicitat per la derrota perquè es frena una mesura que hauria perjudicat l'economia i la posició de Suïssa al món. També organitzacions de drets humans com ara Amnistia Internacional ha expressat l'"enorme alleujament" i ha incidit que la contundència del resultat revela la importància que el poble suís dona als drets humans.

L'única iniciativa aprovada en el referèndum d'avui ha sigut la que permet als serveis de les assegurances socials contractar detectius privats per descobrir els estafadors. El 67% dels votants van acceptar que es legalitzi el seguiment secret d'assegurats sospitosos d'enganyar les assegurances públiques, com ara els de salut, atur o invalidesa.

stats